Zonne- of fotovoltaïsche (PV) installaties zijn de laatste decennia steeds populairder geworden als hernieuwbare energiebron die wordt gebruikt om commerciële en industriële gebouwen, en zelfs kantoren en woningen van stroom te voorzien. 

Bij het overwegen van de plaatsing van een PV-systeem, moet de eigenaar van het gebouw eerst het dakafdichtingssysteem overwegen. Een investering in een dakafdichtingssysteem met PV-installatie is meestal gebaseerd op een financiële projectie van 20 jaar, dus het dakafdichtingssysteem moet de PV-installatie in ieder geval gedurende die periode kunnen ondersteunen om het rendement te maximaliseren. 

WAT IS EEN ZONNEDAK?

Een zonnedak of zonnedaksysteem bestaat uit een reeks fotovoltaïsche panelen of folies die elektriciteit opwekken en geïnstalleerd zijn op het dak van een gebouw, schuin of plat. Tot de onderdelen van een zonnedakinstallatie behoren de eigenlijke fotovoltaïsche modules, de montagesystemen en de kabels die het systeem verbinden met het elektriciteitsnet.

ZONNEDAKEN OP PLATTE DAKEN

Platte daken en licht hellende daken bieden verschillende voordelen ten opzichte van schuine daken als het gaat om zonnedaksystemen. Ze bieden onder andere eenvoudiger toegang voor installatie en onderhoud, en zonnepanelen kunnen in de handigste hoek worden gekanteld om de optimale hoeveelheid zonne-energie op te vangen en de resultaten te maximaliseren.

Er zijn drie montagemogelijkheden voor zonnedaksystemen op platte daken of licht hellende daken:

  • doordringend systeem: zonnepanelen worden geïnstalleerd op een montagesysteem dat door de dakbedekking heen gaat. Een goede afdichting rond deze doorvoeren is daarom essentieel om de waterdichtheid van het daksysteem te garanderen.
  • niet-doordringend systeem: zonnepanelen worden gemonteerd op een draagsysteem dat zonder verankering bovenop het membraan wordt geïnstalleerd en meestal op zijn plaats wordt gehouden met ballast. 
  • laminaten: fotovoltaïsche strips worden over de dakbaan geplakt.

DE SLEUTEL TOT EEN DUURZAAM PLAT ZONNEDAK

Een plat zonnedaksysteem bestaat uit een aantal dakbedekkingsonderdelen die op een dragende structuur (de dakbedekking) worden geïnstalleerd. Dit kan bestaan uit een dampschermmembraan, een isolatielaag en een waterdichtingsmembraan waarover de zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Voor een duurzame fotovoltaïsche dakoplossing moet het volledige daksysteem in aanmerking worden genomen in de ontwerpfase. Als één laag niet werkt, werkt het hele systeem niet. Bij reparatie van het dakmembraan bijvoorbeeld, moeten de zonnepanelen worden verwijderd en daarna opnieuw worden gemonteerd, wat aanzienlijke financiële en milieukosten met zich meebrengt. Daarom is het kiezen van componenten van hoge kwaliteit en met een lange levensduur essentieel om schade te voorkomen en een goed werkend zonnedak met een lange levensduur te garanderen.

LEVENSDUUR VAN EEN ZONNEDAKSYSTEEM

Investeringen in zonnedaken zijn meestal gebaseerd op een financiële prognose van 20-25 jaar. Daarom moet de levensduur van het volledige daksysteem minstens overeenkomen met deze periode om het rendement te maximaliseren. Factoren die de duurzaamheid van een zonnedak beïnvloeden zijn onder andere de materiaalkeuze, de kwaliteit van de installatie en het onderhoud ervan, en de plaatselijke klimaatomstandigheden.

Naast de isolerende en waterdichte functie moet het daksysteem ook bestand zijn tegen het toegenomen loopverkeer tijdens de installatie en het onderhoud van het zonnedak, en daarbij het permanente gewicht van de montagerekken en zonnepanelen zelf.

WAAROM KIEZEN VOOR DE ZONNEDAKOPLOSSINGEN VAN ELEVATE?

EPDM- en TPO-dakmembranen van Elevate zijn volledig compatibel met alle soorten zonnedaksystemen. Ze bieden uitstekende weersbestendigheid, eersteklas mechanische weerstand, buitengewone duurzaamheid en zijn bestand tegen extreme temperatuurschommelingen.

Omdat het enkellaagse membranen zijn, voegen ze weinig gewicht toe aan het dak, wat een zeer belangrijke factor is om rekening mee te houden in de ontwerpfase van een zonnedak. Voor een grotere weerstand tegen perforatie raden we aan om voor de zonnedaksystemen een membraan van 1,5 mm dik te gebruiken, idealiter volledig verkleefd met de ondergrond. 

Naast waterdichtingsmembranen zijn de dakaccessoires van Elevate ontworpen om de installatiedetails van zonnedaksystemen effectief aan te pakken. Daarnaast biedt Elevate ook andere onderdelen van de dakconstructie, zoals polyisocyanuraat (PIR) dakisolatieplaten met een hoge druksterkte en afdekplaten met een hoge dichtheid, die perfect geschikt zijn voor zonnedaken. Het gebruik van door Elevate goedgekeurde ondersteuningssystemen voor PV-rekken draagt verder bij aan een volledig compatibele totaaloplossing die is ontworpen om te voldoen aan de hoge normen die vandaag de dag worden gesteld.

NEEM CONTACT OP MET ONZE DAKEXPERTS

Bent u op zoek naar dakoplossingen die perfect passen met zonnepanelen? Onze experts staan klaar om u te helpen bij de keuze van het ideale systeem op maat van uw behoeften. Als u vragen hebt over onze opties voor fotovoltaïsche dakbedekking - of u nu deskundig advies, technische details of een persoonlijk gesprek nodig hebt - vul dan onderstaand formulier in. We zullen snel reageren met advies op maat en ondersteuning om u te helpen de beste keuze te maken voor uw project.

MISSCHIEN BENT U OOK GEÏNTERESSEERD IN

IS KLEUR BELANGRIJK?

Hoewel vaak wordt aangenomen dat lichtgekleurde dakmembranen beter zijn voor zonnedaken vanwege hun hoge reflectievermogen, tonen studies aan dat de kleur van het membraan vrijwel geen invloed heeft op de prestaties van een zonnedakinstallatie. Andere factoren, zoals het vermogen van het membraan om de effecten van UV en algemene weersbestendigheid te weerstaan, en de duurzaamheid ervan spelen een veel belangrijkere rol.

LAAT U INSPIREREN DOOR ONZE ZONNEDAKPROJECTEN

ELEVATE VOOR UW ZONNEDAK

Klaar om uw zonnedakproject naar een hoger niveau te tillen? Ons team van experts kan u helpen bij het kiezen van de beste oplossing voor uw specifieke behoeften en kan deskundige installatieservices leveren.

NEEM CONTACT MET ONS OP