Zonne-en groendaken winnen aan belang in Europa

De integratie van zonne- en groendaken is een groeiende trend in Europa, waarbij veel gemeenten ze verplicht stellen om energie-efficiëntiedoelen te bereiken en bij te dragen aan het compenseren van de effecten van de opwarming van de aarde. De dakbedekkingssystemen van Elevate bieden een betrouwbare en duurzame oplossing voor dit soort toepassingen.

Zo bepaalt bijvoorbeeld in Frankrijk de wet Energie-Climat die in 2019 werd aangenomen en in 2023 werd gewijzigd, dat ten minste 30% van het dakoppervlak van nieuwe commerciële en industriële gebouwen groter dan 500 m² (onder andere magazijnen, niet-publieke hangars die commercieel worden geëxploiteerd en openbaar toegankelijke overdekte parkeerplaatsen) moet worden bedekt met zonne-energie of groendaken, of een combinatie van beide. Vanaf 2027 zal dit percentage stijgen naar 50% van het dakoppervlak van alle niet-residentiële gebouwen.

In Duitsland, de onbetwistbare leider op het gebied van groendaken in Europa, werd in 2023 ongeveer 10 miljoen vierkante meter dakoppervlak vergroend, volgens de European Federation of Green Roof and Green Wall Associations (EFB). Steden als Hamburg hebben zelfs als doel om minstens 70% van zowel nieuwe gebouwen als geschikte platte of licht schuine daken die gerenoveerd worden, te vergroenen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft ingepland tegen 2035 70 gigawatt (GW) aan zonne-energie te produceren. Om dit ambitieuze doel te bereiken, is de bouwvergunning voor het installeren van residentiële zonnedaken geschrapt, zodat het voor huiseigenaren veel gemakkelijker is om de overstap naar hernieuwbare energie te maken.

Kortom, het bouwen van een klimaatbestendige gebouwde omgeving is een hoge prioriteit voor de meeste Europese landen. Zonne- en groendaken zijn essentieel bij het ontwerpen van toekomstbestendige gebouwen en bieden zowel milieu- als economische voordelen. In een tijdperk van onzekerheid over het klimaat is de integratie ervan een vooruitdenkende benadering van duurzaamheid die de prestaties van gebouwen, het welzijn van de bewoners en de veerkracht op de lange termijn verbetert.

Groendaken voor groene steden

Wat maakt groendaken zo interessant? Naast hun esthetische aantrekkingskracht en luchtzuiverende werking spelen groendaken een cruciale rol bij het helpen verminderen van het 'stedelijke hitte-eilandeffect', een omstandigheid waarbij steden warmte sneller absorberen en vasthouden dan landelijke gebieden. Groendaken zorgen ook voor extra isolatie, waardoor er minder energie nodig is om een gebouw te verwarmen of te koelen. Regenwaterbeheer vormt ook een zeer belangrijk aspect van groendaksystemen. In situaties van overvloedige regenval absorberen groendaken een bepaalde hoeveelheid regenwater en geven het vervolgens langzaam weer af, waardoor het risico op overstromingen tot een minimum wordt beperkt.

Snelst groeiende hernieuwbare energiebron

Volgens de Europese Commissie is zonne-energie verreweg de snelst groeiende energiebron in de EU. De technologie rond deze schone, oneindige energiebron is de afgelopen jaren enorm verbeterd, waardoor het gemakkelijker beschikbaar is geworden en tegen lagere kosten. 

Dit wordt ook gestimuleerd door regelgeving. De EU-norm voor zonne-energie, aangenomen door het Europees Parlement in 2024, stelt dat zonne-installaties verplicht zullen zijn tegen eind 2026 op alle nieuwe commerciële en openbare gebouwen, tegen eind 2027 op niet-residentiële gebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan, tegen eind 2029 op nieuwe residentiële gebouwen en tegen 2030 op bestaande openbare gebouwen.  De zoektocht naar zonnedaksystemen is daarom niet langer een 'leuk om te hebben', maar een must voor toekomstbestendig bouwen.

Duurzame dakbedekkingsoplossingen van Elevate

EPDM- en TPO -dakmembranen van Elevate bieden een perfecte match voor  zonne- en groendaksystemen. Ze zijn volledig compatibel met extensieve groendaken en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met elk type fotovoltaïsche installatie. Hun uitstekende weerbestendigheid, weerstand tegen wortelpenetratie en vermogen om zeer hoge en zeer lage temperaturen te weerstaan, vertaalt zich in een dakbedekking met een uitstekende duurzaamheid.