Energieneutrale, drijvende woonwijk in Rotterdam waterdicht gemaakt met RubberGard EPDM

Gemotiveerd door toenemende woningnood en het vooruitzicht van een veranderend klimaat ging de gemeente Rotterdam een samenwerking aan met Public Domain Architects om de wijk Feijenoord de toekomst in te leiden. Ze gingen een uitdaging aan die maar weinig architecten zouden aandurven - een hele wijk bouwen op de meest grillige van alle oppervlakken: water. 

Project-ID
Plaats

Rotterdam, Nederland

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Residentieel

Dakoppervlak

800 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.1 mm

Systeem

Volledig verkleefd systeem

De stad Rotterdam, met de grootste haven van Europa, is een dichtbevolkte metropool die voortdurend op zoek is naar oplossingen voor de alsmaar groeiende bevolking en een gebrek aan ruimte om aan de woonbehoeften te kunnen voldoen. In een poging om een toch al dichtbevolkt en uit zijn voegen barstend stadscentrum te ontzien, zag de gemeente Rotterdam zich genoodzaakt om elders naar oplossingen te zoeken. Lees: De Nassauhaven in de wijk Feijenoord. De Nassauhaven, een lang verlaten havenbekken uit de jaren 1890, bood een antwoord op de uitdagingen van het stadsbestuur. Als er op het land geen ruimte meer beschikbaar is, kan er net zo goed op het water worden gebouwd.

VEDERLICHT MAAR TOCH STEVIG

In 2019 startte de bouw van het Havenlofts-project, een wijk van achttien drijvende woningen in de Nassauhaven. Met een toekomstbestendig en duurzaam ontwerp dat groot woongenot zou bieden, was dit een bijzonder duurzame oplossing voor het woningnooddilemma. Elk huis is uitgerust met zes zonnepanelen, een verwarmingssysteem op biomassa en een modern waterzuiveringssysteem. Hierdoor zijn de huizen CO2-neutraal en kunnen de bewoners genieten van volledig wooncomfort, zelfs zonder aansluiting op het elektriciteitsnet.  Elk huis heeft zelfs een privésteiger om een boot te kunnen aanleggen. Om het duurzame karakter van de buurt verder uit te breiden, werkte de ontwikkelaar samen met lokale partners om bewoners van zowel de Havenlofts als de Nassauhaven gemakkelijk toegang te geven tot elektrische deelauto's, oplaadpunten en elektrische fietsen.

Omdat Rotterdam in een delta gelegen is die in open verbinding staat met de zee, is de Nassauhaven onderhevig aan getijden die wel tot twee meter kunnen schommelen. Met het oog op dit probleem werd elk huis gebouwd op een onderhoudsvrij en onzinkbare betonnen ponton, waardoor het bestand is tegen toekomstige uitdagingen als gevolg van een stijgende zeespiegel door de opwarming van de aarde.

De bouwmaterialen werden gekozen op basis van duurzaamheid, robuustheid en esthetiek. Hierdoor zijn de gebouwen even licht als duurzaam en stevig; ze zijn bijzonder goed geïsoleerd, waardoor een gezond binnenklimaat ontstaat.

Wat ook van hun lage gewicht getuigt is het feit dat alle achttien Havenlofts op een externe locatie werden geprefabriceerd. Nadat de muren met aluminium en houten frames waren afgewerkt, werden de daken waterdicht gemaakt met het RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembraan van Elevate met een dikte van 1,1 mm, volledig verlijmd op harde PIR-isolatiepanelen. Vervolgens werden de huizen naar hun eindbestemming in de Nassauhaven getransporteerd.

WAAROM RUBBERGARD EPDM?

RubberGard EPDM is ideaal voor prefabconstructie. Het materiaal is in vele verschillende breedtes leverbaar, wat de efficiëntie maximaliseert en materiaalverlies minimaliseert. Daarnaast wordt het RubberGard EPDM-dakbedekkingssysteem geïnstalleerd zonder open vuur, wat een zeer belangrijk aspect is van offsite bouwen.

RubberGard EPDM is ook uiterst duurzaam en veerkrachtig en is compatibel met fotovoltaïsche en groendaken, waardoor het een ideale dakbedekkingsoplossing is voor duurzaam bouwen. Het is ook een inert materiaal, hetgeen inhoudt dat er geen verontreinigende stoffen vrijkomen die terechtkomen in het regenwater dat van de daken afstroomt. Hierdoor kan het regenwater direct in de Nassauhaven worden geloosd zonder dat het eerst moet worden behandeld.

Dit project is genomineerd voor de "Dak van het Jaar 2020" awards, in de categorie Platte Daken.

De Dakopbouw

01 Elevate RubberGard EPDM 1,1 mm
02  PIR isolatie
03 Dampscherm (bitumen)
04  Hout

ER VALT VEEL TE ONTDEKKEN OVER EPDM

EPDM is de meest toekomstbestendige dakbedekking als het gaat om duurzaamheid, prestaties en ontwerpvrijheid. Kom meer te weten over de rol die het speelde binnen dit project en vele andere door de voordelen te ontdekken.

Hoe heeft EPDM dit project naar een hoger niveau getild?

ZONNEDAKEN

 

EPDM heeft de hoogste uv-bestendigheid van alle beschikbare dakbedekkingsoplossingen. EPDM gaat langer mee dan de zonnepanelen, waardoor duurzame, onderhoudsarme zonnedaken kunnen worden gemaakt die vele tientallen jaren functioneren.

SNELLE INSTALLATIE

 

De installatie van EPDM is snel, vlamvrij en veilig voor mens en milieu. Bij grote dakoppervlakken en onregelmatige vormen zorgt EPDM voor een snelle en eenvoudige installatie.