Stevige en duurzame afdekzeilen voor hoogwaardig kuilvoer

Kuilkleden, ofwel afdekzeilen voor sleufsilo’s, bieden een effectief en goedkoop middel voor het opslaan van graan of veevoer, dat hierdoor wordt beschermd tegen de effecten van vocht en uv-straling terwijl de voedingswaarde behouden blijft. 

Kuilkleden worden ook gebruikt voor het conserveren van geoogste gewassen bestemd voor biogasproductie. Biogasinstallaties vormen een belangrijke investering, dus het beschermen van graan en andere voedergewassen tegen schimmel is van essentieel belang om het verlies van groene energie-opwekking tegen te gaan. 

Er zijn allerlei materialen op de markt die als kuilkleden worden gebruikt. Vaak worden in de landbouw plastic dekzeilen gebruikt, die met autobanden op hun plaats worden gehouden. Helaas kent deze oplossing een zeer korte levensduur en zorgt het elk jaar voor een grote hoeveelheid afval. In theorie kunnen ze worden gerecycleerd, maar in de praktijk worden de meeste plastic kuilkleden uiteindelijk verbrand of afgevoerd naar de stortplaats. 

 

De oplossing van Elevate voor sleufsilo-afdekzeilen

Het GeoSmart EPDM-geomembraan van Elevate biedt een simpel, efficiënt, duurzaam en ecologisch verantwoord alternatief voor het afdekken van sleufsilo’s. De zeer lage doorlaatbaarheid voor water en gas en het eenvoudige installatiesysteem waarborgen een uitmuntende conservering van de kwaliteit van het veevoer en verminderen het verlies boven in de silo aanzienlijk (<1%). 

De uit synthetisch rubber vervaardigde GeoSmart EPDM-membranen zijn stevig, duurzaam en gebruiksvriendelijk. Door hun chemische samenstelling zijn ze zeer goed bestand tegen ozon, uv-straling, micro-organismen en weersomstandigheden zoals hagel en sneeuw. Door hun elasticiteit kunnen ze bij temperatuurveranderingen uitzetten en inkrimpen zonder broos te worden of barstjes te ontwikkelen. Ze zijn stevig, dus er kan op worden gelopen zonder gevaar van beschadiging en door het antislipprofiel is er minder kans op ongevallen. 

Door al deze kwaliteiten zijn GeoSmart EPDM-membranen bijzonder duurzaam. Ze kunnen jarenlang worden hergebruikt, conserveren de kwaliteit van het veevoer en dringen de hoeveelheid afval aanzienlijk terug. Ze hebben zeer weinig onderhoud nodig en kunnen gemakkelijk worden gerepareerd, voor een nog langere levensduur. 

EPDM is een chemisch inert materiaal. Er komen dus geen giftige stoffen uit vrij in de lucht of het water, zodat het volledig veilig is voor het vee dat het voer eet en voor de mensen die later producten van die dieren consumeren, zoals zuivel of vlees. 

Met een dikte van 0,8 mm worden GeoSmart EPDM-membranen op maat gesneden voor de sleufsilo of stapel, zodat optimale anaerobe opslagomstandigheden verzekerd zijn. Het gewicht (0,76 kg/m²) vermindert de hoeveelheid benodigde ballast, zodat er vrijwel geen autobanden meer gebruikt hoeven worden. 

GETUIGENISSEN