Nieuwe Globus hypermarkt in Duitsland waterdicht gemaakt met UltraPly TPO

Globus is een bekende Duitse retailketen van hypermarkten, bouwmarkten en electronicawinkels. De nieuwe Globus hypermarkt in Halle, ongeveer 45 km van Leipzig, opende in maart 2020. Het werd in slechts elf maanden gebouwd en heeft een verkoopoppervlak van 9.860 m², een zelfbedieningsrestaurant met 250 zitplaatsen en een enorme parkeerplaats die plaats biedt aan 900 auto's en 100 fietsen.

Project-ID
Plaats

Halle, Duitsland

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Commercieel gebouw

Dakoppervlak

18 000 m²

Producten

Elevate UltraPly TPO 1,5 mm

Systeem

Mechanisch bevestigd

Het dak van 20.000 m² van de nieuwe Globus hypermarkt werd ontworpen om zo functioneel mogelijk te zijn. Het dak overspoelt de verkoopvloer met natuurlijk licht, wekt elektriciteit op via fotovoltaïsche modules en zorgt voor een goed microklimaat met een uitgebreid groendak. Er is ook een daktuin op een gedeelte van het dak, waar werknemers zich tijdens hun pauzes kunnen ontspannen.

De weerstand van dakbedekking tegen UV-straling en ozon wordt steeds belangrijker in Europa. Daarom koos Globus voor het UltraPly TPO-dakbedekkingsmembraan van Holcim voor hun nieuwe hypermarkt in Halle.

UltraPly TPO is gebaseerd op een speciaal thermoplastisch polyolefine polymeer, dat bestaat uit gelijke delen polypropyleen en ethyleen-propyleen rubber voor optimale prestaties. Het krijgt extra dimensionale stabiliteit en fysische sterkte door een polyester gewoven inslagversterking in de kern van het dakmembraan. Het bevat geen plastificeermiddelen, geen chloor of zware metalen en bereikt zijn optimale werking in geval van brand met niet-gehalogeneerde vlamvertragers.

De aannemer voor de dakbedekking, Enrico Thurm, en zijn team installeerden ongeveer 12.000 {1}m ²{1} UltraPly TPO voor dit project. Ongeveer 2.000 m² werd gebruikt voor het bekleden van de grote balustraden rond de omtrek van het dak, die op sommige plaatsen tot twee meter hoog waren. Bovendien moest een groot aantal uiteinden van betonnen kolommen aan de dakzijde van de balustraden worden bekleed. Een omvangrijke klus die met grote zorg is uitgevoerd door Thurm's team. Net zoals het aanleggen van een reeks "eilanden" van isolatie met afschot zodat het water gemakkelijk kan wegstromen naar de dakafvoer en om plasvorming te voorkomen.

De dakbedekking van zo'n groot dakoppervlak, en het verwerken van een groot aantal details, was een uitdaging voor de logistiek op de bouwplaats. De aannemer voor de dakbedekking besloot rollen membraan te gebruiken die overal 1,5 m breed x 30,48 m lang waren. Dankzij het compacte formaat van de rollen, was het gemakkelijk om de details te verwerken. Tegelijk kon elke dag een groot oppervlak worden gedekt, zelfs bij wisselvallige weersomstandigheden. Op deze manier konden alle dakwerkzaamheden door Enrico Thurm en zijn team schoon en efficiënt worden uitgevoerd binnen de strakke deadlines van het project.