Ontwerpen zonder grenzen met RubberGard EPDM van Elevate

Onze gebouwen vervullen een symboolfunctie voor het tijdperk waarin we leven. Ze weerspiegelen een bepaalde tijdgeest en bieden het antwoord op verschillende behoeften, levensstijlen, functies... “Architectuur moet haar tijd en plaats vertolken, maar verlangen naar tijdloosheid,” aldus een van de belangrijkste architecten van onze tijd, Frank Gehry. De nieuwste technologische mogelijkheden verkennen en de verbeeldingskracht inzetten om een nieuwe waarde in het leven van mensen te scheppen, vormden de leidende principes voor de architecturale pioniers die aan de uitdagingen van hun tijd moesten beantwoorden. De belangrijkste uitdaging van vandaag – duurzaamheid – voegt nieuwe dimensies toe aan het debat, waarin vorm, functie, een verantwoordelijke materiaalkeuze en langetermijndenken bijeenkomen. Mee zijn met de tijd is nooit eerder zo belangrijk geweest.

Waarom is duurzaam bouwen belangrijk?

De kringloopeconomie, de opkomst van nieuwe materialen en de herinrichting van stadslandschappen zijn enkele van de belangrijkste drijfveren voor verandering in de hedendaagse architectuur. Het streven naar een zo klein mogelijke negatieve milieu-impact van gebouwen door middel van efficiënt gebruik van middelen en energie, afvalvermindering en zuinigheid bij het gebruik van grondstoffen en tegelijkertijd het verbeteren van het welzijn van mensen, zijn blijvende trends.  

Bij een duurzame kijk op architectuur wordt de bouwmateriaalkeuze sterk beïnvloed door een “verminderen, hergebruiken en recyclen” benadering. Natuurlijke en hernieuwbare materialen spelen een centrale rol, samen met duurzame producten die een oplossing voor lange termijn bieden, wat bijdraagt tot de vermindering van bouwafval en grondstoffenverbruik.

De renovatie van het bestaande gebouwenbestand, met name via overheidsregelingen voor energie-efficiënte renovatie, wint ook aan belang. Het Green Deal-initiatief van de Europese Unie, met als doelstelling een netto nul uitstoot van broeikasgassen in 2050, heeft de renovatie van zowel openbare als particuliere gebouwen aangewezen als essentiële maatregel om de weg vrij te maken voor een CO2-neutraal en schoon energiestelsel in Europa. In het kader van de Green Deal worden lidstaten van de EU geacht een ‘renovatiegolf’ voor openbare gebouwen en woningen in te zetten, met als doel het minimaal verdubbelen van het huidige aantal renovaties per jaar.

Al deze uitdagingen zitten de creativiteit van architecten niet in de weg, maar stimuleren die juist. Creatief en duurzaam ontwerpen (en bouwen) vergt een holistische benadering van elk aspect van een project, inclusief de daken. Als een van de belangrijkste elementen van de totale gebouwschil bieden daken een leeg canvas voor allerlei mogelijkheden. Architecten grijpen dit aan en zoeken naar manieren om deze oppervlakken te activeren (door het gebruik van groendaken, de installatie van zonnepanelen, het opvangen van water enz.) zonder de esthetische waarde van hun creaties uit het oog te verliezen. Gelukkig hoeven verantwoordelijkheid en verbeeldingskracht elkaar niet uit te sluiten. De RubberGard EPDM dakbedekkingsmembranen van Elevate zijn bouwmaterialen die milieuvriendelijk zijn en waarmee tegelijkertijd onbeperkt kan worden gecreëerd en gerenoveerd. 

Voor platte daken en nog meer

EPDM dakbedekkingsmembranen worden hoofdzakelijk gebruikt op platte daken of daken met een lichte helling, maar dat zijn niet de enige vormen die ze kunnen bedekken. Feitelijk biedt RubberGard EPDM totale ontwerpvrijheid, ook als het dak niet plat is. Daken met een onregelmatige vorm, golvende daken, daken die zo ver uitlopen dat ze bijna een deel van de gevel vormen… Ze kunnen allemaal waterdicht worden gemaakt met RubberGard EPDM. 

Wat architecten een enorme ontwerpvrijheid biedt als ze voor RubberGard EPDM kiezen, is dat het eenlaags is. Dat betekent dat één dunne laag voldoende is voor een duurzame en hoogpresterende waterdichtingsoplossing, zonder bijzonder veel gewicht toe te voegen aan de bouwstructuur (in tegenstelling tot traditionele dakmembranen, die in meerdere lagen moeten worden aangelegd).

Ook zijn Elevate RubberGard EPDM membranen bijzonder flexibel, zelfs bij een temperatuur van slechts -45 °C. Ze laten zich zeer vlak leggen en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan onregelmatige vormen, waarbij de geometrie van de ondersteunende constructie wordt gevolgd. Door deze flexibiliteit zijn ze ook goed bestand tegen door temperatuurschommelingen veroorzaakte uitzetting en inkrimping van het gebouw, zonder ooit verzadigd te raken of te barsten.

RubberGard EPDM dakbedekkingsmembranen zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovaties en kunnen rechtstreeks worden aangebracht op de meeste ondergronden, al dan niet met isolatiemateriaal. De installatiemethode wordt gekozen op basis van de vereisten voor elk project: ze kunnen volledig worden verlijmd aan de ondergrond, mechanisch worden vastgezet met platen en bevestigingsmiddelen of eenvoudig op hun plaats worden gehouden met ballast, zoals grind of betontegels. Al deze methoden hebben één ding gemeen: er is geen vuur nodig voor de installatie van RubberGard EPDM, wat de veiligheid en het comfort op het werkterrein aanzienlijk verbetert. Daarnaast zijn er geen grote of zware gereedschappen nodig, wat zorgt voor meer flexibiliteit tijdens het installatieproces.

RubberGard EPDM dakbedekkingsmembranen kunnen onbedekt worden gelaten of worden afgedekt met bekledingsplaten. Ze maken activering van het dak mogelijk door middel van diverse milieuvriendelijke bouwpraktijken, zoals groen-, zonne- of waterretentiedaken. Kortom: waar de visie van de architect ook maar heen leidt, RubberGard EPDM volgt.