Futuristische fabriek ingebed in groen landschap

Het mooie heuvellandschap rondom de stad Tbilisi wordt nog eens verfraaid door de Meama koffiefabriek. Het L-vormige gebouw bestaat uit een combinatie van futuristische elementen die tegelijkertijd de vorm van de omliggende heuvels volgt. Het heeft golvende betonnen buitenmuren, onder een hoek staande glaswanden, een groot aantal koepels en een imposant groendak. Dit alles roept de volgende vraag op: wie zegt dat een fabriek er grijs en saai uit zou moeten zien?

Project-ID
Plaats

Tbilisi, Georgië

Toepassing

Groendaken

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

6500 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1,1 mm

Systeem

Geballast systeem

Het in 2016 opgerichte Meama is binnen de kortste keren de grootste koffieproducent van Georgië geworden. Het bedrijf importeert hoogwaardige koffiebonen uit de hele wereld die volgens strikte kwaliteitsnormen worden gebrand en gemalen, wat de mooiste koffiemelanges oplevert. Om een consistent smaakpatroon in zijn premium koffiecapsules te waarborgen vond Meama het van belang dat de hoofdvestiging naadloos zou aansluiten op zowel de strikte productienormen als de waarden van het bedrijf. In het bijzonder wilde het bedrijf een unieke plek met een krachtige identiteit, net als zijn koffie, en daarnaast een comfortabele en innovatieve kantoorruimte die een voortdurende inspiratiebron zou vormen.

DUURZAAMHEID EN ESTHETIEK OP DE VOORGROND

De eigenaar van het gebouw wilde een krachtige visuele uiting van de identiteit van zijn koffiemerk. Een van de belangrijkste wensen was dat de locatie er niet uit mocht uitzien als een typische fabrieksfaciliteit, maar naadloos moest opgaan in het omringende landschap. Om hun droom werkelijkheid te zien worden, gaf Meama hun idee in handen van Giorgi Khmaladze, een jonge opkomende architect uit Georgië. De tussen 2016 en 2019 gebouwde Meama koffiefabriek is een architecturaal wonder geworden, dat plaats biedt aan productie-installaties, kantoren en een grote showroom waar koffie kan worden geproefd. Het gebouw strekt zich uit over een terrein van 30000 vierkante meter nabij de snelweg tussen Tbilisi en de internationale luchthaven. Concertina-achtige gevouwen muren lijken het gehele gebouw te omsluiten, waardoor het licht weerkaatst en de hele dag door merkwaardige schaduwen over de constructie werpt. De hoekige buitenkant van naakt beton biedt geen enkele aanwijzing over hoe de binnenkant eruit zal zien en de nietsvermoedende bezoeker zal waarschijnlijk verrast zijn om te ontdekken dat het interieur van het gebouw overloopt van het daglicht dat binnenkomt door enkele beplante lichthoven en een groot aantal koepels op het gebouw. De achterkant van het gebouw staat sterk in contrast met de voorgevel en biedt prachtig uitzicht op de dennenbossen en velden in de omgeving.

Het meest opvallende aan de Meama-koffiefabriek is vast en zeker het bijzondere groendak, dat een oppervlak van 3680 vierkante meter beslaat. Het volledig met wilde grassoorten bedekte groendak is toegankelijk voor het personeel en past mooi in het omliggende landschap. Het fungeert als een extra thermische barrière voor de dakisolatie. Als extra bonus schermt de vegetatie het kantoor van Meama af tegen geluidsoverlast van de nabijgelegen luchthaven. De hoogte van het golvende dak past zich aan de vereisten van de eronder liggende ruimtes aan: het is hoger waar machines en apparatuur staan en op andere plaatsen lager. Aan de randen volgt het groendak de hellingen van de omgeving.

Giorgi Khmaladze Architects, een architectenbureau dat bekendstaat om zijn intense focus op duurzaamheid en grensverleggende ontwerpen, heeft een perfecte melange gecreëerd van de eis van de gemeente dat de fabriek in het landschap moest passen en de behoefte van de klant aan een sterk eigen visuele identiteit. Khmaladze koos de materialen in de eerste plaats met het oog op esthetiek en duurzaamheid: hij wilde het gebouw een unieke geometrie geven die ook aansloot op de omliggende natuur. Om zowel esthetiek als duurzaamheid te combineren, koos de architect voor ter plaatse gestort beton voor het grootste deel van het gebouw, waarbij gebruik werd gemaakt van een wafelplaat in één richting om grote, onbelemmerde ruimten te creëren binnen de structuur. Khmaladze koos voor de RubberGard EPDM-dakbaan van Elevate omdat deze de gewenste oplossing bood voor het golvende groendak.

WAAROM RUBBERGARD EPDM?

Eenlaagse EPDM-dakbedekkingsmembranen zijn uitermate geschikt voor de aanleg van groendaken. Ze zijn uiterst sterk en duurzaam, met een levensduur van meer dan 50 jaar. Het RubberGard EPDM-membraan van Elevate is ook aantoonbaar wortelbestendig; het voldoet aan de eisen van de norm EN 13948 en de wortelbestendigheidstest van de Duitse Onderzoeksvereniging voor Landschapsontwikkeling en -aanleg (FLL). Deze eigenschappen, samen met de ontwerpvrijheid, de veelzijdigheid en het installatiegemak hebben ertoe bijgedragen dat Meama RubberGard EPDM heeft gekozen voor het dak van hun hoofdkantoor. De expertise van het dakbedekkingsbedrijf en de ondersteuning van de lokale Elevate vertegenwoordigers waren allemaal factoren die bijdroegen aan de keuze voor het membraan. In totaal werd ongeveer 6500 m² RubberGard EPDM-membraan van 1,1 mm dikte gebruikt in dit project.

In 2019 werd bekendgemaakt dat de Meama-koffiefabriek de hoofdprijs had gewonnen van de Archdaily & Strelka Awards, in de categorie ‘Beste industriële gebouw’. Het was ook de Popular Choice-winnaar in de categorie “Commercieel - Kantoor - Laagbouw (1-4 etages)” van de 2020 Architizer A+Awards, het grootste programma voor architectuurprijzen ter wereld, gericht op innovatieve projecten en producten van zowel grote namen uit de sector als opkomend jong talent.

De dakopbouw

01 Grond
02 Geonet
03 Geotextiel 350g/m²
04 Gewassen riviergrind
05 Geotextiel 350g/m²
06 Drainage noppenfolie
07 Elevate RubberGard EPDM 1,1 mm
08 XPS isolatie
09 Monoliet beton

ER VALT VEEL TE ONTDEKKEN OVER EPDM

EPDM is de meest toekomstbestendige dakbedekking als het gaat om duurzaamheid, prestaties en ontwerpvrijheid. Kom meer te weten over de rol die het speelde binnen dit project en vele andere door de voordelen te ontdekken.

Hoe heeft EPDM dit project naar een hoger niveau getild?

GROENE DAKEN

 

Groene daken koelen en isoleren. Ze verminderen geluid en bieden habitats voor vogels en insecten. Stuk voor stuk waardevolle eigenschappen. Maar het is alleen duurzaam als het zorgvuldig wordt ontworpen en geïnstalleerd op het niet-giftige wortel- en waterbestendige EPDM membraan.

ONGEBRUIKELIJKE VORMEN

 

Ontwerpvrijheid is essentieel voor wie grote dingen creëert. Dankzij de flexibiliteit en beschikbaarheid in grote, eenlagige platen ondersteunt EPDM creatieve oplossingen. Het maakt ook toekomstige transformaties en het plaatsen van nieuwe objecten op het dak mogelijk.