Dak van monumentale Duitse spinnerij gerenoveerd met RubberGard EPDM

De 'Augsburger Kammgarn Spinnerei', een monument uit de Duitse industriële geschiedenis, heeft een hypermoderne opknapbeurt ondergaan en is omgetoverd tot een moderne winkel- en kantoorlocatie. Het resulterende complex is de trots van de stad Augsburg en werd in 2016 zelfs bekroond met de Ereprijs voor Bouwcultuur van de metropoolregio München.

Project-ID
Plaats

Duitsland

Type project

Renovatie

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

16,000 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.5 mm

De industrialisering in de 19e eeuw bracht een enorme opkomst van de textielindustrie in Augsburg, Duitsland, met zich mee. De kamgarenspinnerij AKS (Augsburger Kammgarn Spinnerei) werd in 1836 gebouwd en had in haar hoogtijdagen maar liefst 2000 werknemers, waarmee het een van de grootste spinnerijen van Europa was.

In 2004 blies de spinnerij haar laatste adem uit. Na enkele jaren verval werd het gebouw gerenoveerd en omgebouwd tot het winkel- en kantoorcomplex van vandaag. In nauwe samenwerking tussen de eigenaars en de stad Augsburg werd het terrein van 7 hectare, waarop de spinnerij gelegen was, volledig verbouwd en heringericht. Als eerbetoon aan het industriële verleden van het gebouw werd het complex Quatersite Kammgarnquartier Augsburg gedoopt.

Naast de renovatie van het oorspronkelijke gebouw werden er twee nieuwe volumes toegevoegd aan het complex. Het ene herbergt een supermarkt, het ander is een luchtig, gestapeld gebouw met een rond balkon dat plaats biedt aan verschillende restaurants en kantoren. Door deze uitbreiding kunnen bezoekers winkelen en werken in een hippe stedelijke setting.

EPDM VOOR RENOVATIES

Naast de nieuwe toevoegingen, stond de renovatie van de voormalige productiehal centraal in het project, met als pronkstuk het plafond dat bestaat uit dertien gewelfde betonnen daken. Het plan was om onder vijf van de gewelfde daken een REWE-supermarkt onder te brengen, waarbij de overige acht dienst konden doen als parkeergarage. De hal werd aangevuld met een nieuw laaggebouwpand met daarin een ALDI-winkel en een apart gebouw met kantoren en een restaurant. 

Voor het dakdekkersbedrijf dat werd ingehuurd voor het project, Spenglerei Roth GmbH, was het zeer belangrijk om te werken met een oplossing die het aantal naden tot een minimum kon beperken.Na uitgebreid overleg werd gekozen voor het RubberGard EPDM dakmembraan van Elevate. Lichtgewicht en uiterst flexibel, past het zich gemakkelijk aan onregelmatige vormen aan en kan het over bestaande dakbedekkingssystemen worden gebruikt, waardoor het ideaal is voor renovaties.

De beschikbaarheid van RubberGard EPDM in omvangrijke naadloze membranen vormde ook een zeer belangrijke factor voor het dakdekkersbedrijf dat het project uitvoerde, want het wilde werken met een oplossing dat het aantal naden tot een minimum zou beperken.

In totaal werd ongeveer 16000 m² RubberGard EPDM met een dikte van 1,5 mm gebruikt voor de Quatersite Kammgarnwijk in Augsburg. Het membraan werd volledig verlijmd op het 20 cm dikke betonnen gewelfde dakvlak van de voormalige productiehal, in overeenstemming met de plaatselijke voorschriften voor beschermde gebouwen. Slechts één RubberGard EPDM-paneel met een breedte van 12 meter werd gebruikt om het dak van de ALDI-winkel waterdicht te maken, waarop vervolgens kiezel werd aangebracht als ballast. Het dak van het losstaande gebouw werd ook geballast met grind en de 64 balkondeuren werden betrouwbaar en permanent afgedicht met behulp van Elevate QuickSeam-producten.

De Dakopbouw

01 Elevate RubberGard EPDM 1,5 mm
02 Beton

De Dakopbouw

01 Elevate RubberGard EPDM 1,5 mm los gelegd en geballast (BAL) met grind/tegels
02 EPS isolatie
03 Bitumineuze dampscherm
04 Beton

ER VALT VEEL TE ONTDEKKEN OVER EPDM

EPDM is de meest toekomstbestendige dakbedekking als het gaat om duurzaamheid, prestaties en ontwerpvrijheid. Kom meer te weten over de rol die het speelde binnen dit project en vele andere door de voordelen te ontdekken.

Hoe heeft EPDM dit project naar een hoger niveau getild?

PERFECT VOOR RENOVATIES

 

EPDM kan rechtstreeks op bijna alle bestaande dakbedekkingssystemen worden aangebracht, met of zonder isolatie. Omdat het veilig en vlamvrij is, kunnen veel renovaties plaatsvinden zonder het gebouw eronder af te sluiten.

ONGEBRUIKELIJKE VORMEN

 

Ontwerpvrijheid is essentieel voor wie grootse dingen creëert. Dankzij de flexibiliteit en beschikbaarheid in grote, eenlagige platen ondersteunt EPDM creatieve oplossingen. Het maakt ook toekomstige transformaties en het plaatsen van nieuwe objecten op het dak mogelijk.