De winter is in aantocht! Hoewel dat niet betekent dat je geen daken meer kunt bedekken, doe je er wel verstandig aan om in koud weer rekening te houden met bepaalde zaken.
1. Kleed je warm! Dat klinkt logisch, maar zorg dat je jezelf echt goed beschermt tegen de kou. In Scandinavië hebben ze daarvoor een gezegde: 'Slecht weer bestaat niet, alleen ongeschikte kleding'.
2. Veiligheid voorop. Het risico op ongevallen neemt toe bij koud weer als gevolg van ijs, sneeuw, verminderd daglicht, enz. Wees daarom extra voorzichtig wanneer je op een dak loopt.
3. Hoe weet je of het te koud is om op het dak te werken? Bij een temperatuur van minder dan 4ºC of als er veel sneeuw of ijs op het dak ligt, PAS DAN GOED OP en volg de onderstaande aanbevelingen.
4. Je moet EPDM- en TPO-membraanbanen meestal minstens 30 min. laten rusten voordat je ze aanbrengt. Bij koud weer moet je nog langer wachten. Dat is ook het geval bij vouwen in het membraan.
5. TPO-membranen worden stijver bij lage temperaturen. Bevorder het rusten door op de dag van installatie eerst het buitenste omhulsel te verwijderen en rol zo lang mogelijk liggen in de zon de laten liggen. Zo kan de donkere onderste laag van het membraan zo veel mogelijk warmte absorberen en wordt het membraan flexibeler.
6. Onder invloed van koude temperaturen veranderen de fysieke eigenschappen van lijmen, verzegelingspasta's, primers en coatings. Om te zorgen dat ze bruikbaar blijven, moeten ze worden bewaard op een warme opslaglocatie (bij kamertemperatuur). De hoeveelheid materiaal die wordt meegenomen op het dak, moet worden beperkt en bewaard in geïsoleerde dozen, eventueel met een interne warmtebron.
7. Wanneer vloeibare materialen koud zijn, neemt de viscositeit ervan toe, waardoor oplosmiddelen en vaste stoffen mogelijk van elkaar gescheiden raken. Door deze scheiding wordt het mengen en aanbrengen mogelijk lastiger. Neem materialen pas 1 tot 4 uur voordat ze moeten worden aangebracht vanuit de opslag mee naar het dak.
8. Droogtijden van lijmen, primers em verzegelingspasta's zijn afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Bij koud weer neemt de droogtijd toe. Controleer of ze voldoende droog zijn door een 'touch-push'-test uit te voeren, oftewel het oppervlakte aan te raken met een schone, droge vinger. De lijm of primer moet kleverig aanvoelen, maar geen draden maken aan de vinger.
9. Bij koud weer is er een verhoogd risico op condensatie. Het is altijd raadzaam om een kleine test uit te voeren om de geschiktheid van de naad en de hechting te bepalen. Oppervlakken moeten vóór het aanbrengen droog zijn en vrij van elke verontreiniging.
10. Is het te koud om het dak op te gaan? Neem dan deel aan een van onze seminars. Het winterseizoen is ideaal om bestaande vaardigheden op te frissen en nieuwe aan te leren!