Neem een duik in uw natuurlijk zwembad met PondGard EPDM

De afgelopen jaren zijn natuurlijke zwembaden en -vijvers over de hele wereld steeds populairder geworden. Ze bieden een alternatief zonder chemicaliën voor het traditionele zwembad, want het water wordt op natuurlijke wijze gezuiverd door specifieke planten en micro-organismen in de filterzone van het zwembad. Zwemmen in helder water, zonder chemicaliën, is een bijzonder aangename en ontspannende ervaring. Geen prikkende ogen door chloor!

Bovendien passen natuurlijke zwembaden en -vijvers mooi in het landschap. Ze zijn het hele jaar door een lust voor het oog.

Toch aarzelen mensen soms over de aanschaf van een natuurlijk zwembad of natuurlijke zwemvijver. Misschien denken ze dat die koud zijn, veel duurder dan traditionele zwembaden of veel onderhoud nodig hebben. We gaan het even hebben over die misverstanden.

Natuurlijke zwembaden hebben juist minder onderhoud nodig dan de traditionele versie, want er hoeven geen chemicaliën te worden toegevoegd en het bad hoeft niet te worden geledigd om het schoon te maken. Het onderhouden van een natuurlijk zwembad of een natuurlijke zwemvijver lijkt eigenlijk nog het meest op tuinieren. Het regelmatig snoeien van planten in de filterzone, verwijderen van vallende bladeren en tegengaan dat dieren (zoals eenden) in de vijver komen is voldoende om het water het hele jaar door schoon te houden.

Een ander misverstand is dat natuurlijke zwembaden koud zijn. Maar niets is minder waar. Natuurlijke zwembaden of -vijvers kunnen worden verwarmd, maar er kan ook op natuurlijke wijze een aangename temperatuur worden verkregen. Hiervoor moeten een paar dingen in overweging worden genomen: het is altijd verstandig om het natuurlijke zwembad of de natuurlijke vijver ten minste gedeeltelijk in de zon aan te leggen en om een donker waterdichtingsmembraan te gebruiken, waardoor het water sneller opwarmt. Op een zomerdag komt de natuurlijke temperatuur van het water al snel op een zeer aangename 25 °C. Het aanbrengen van een dekzeil is een geweldige manier om het water in het zwembad ’s nachts warm te houden.

Voor wat betreft de kosten: de aanvankelijke investering is misschien iets hoger dan bij een traditioneel zwembad, maar de gebruiks- en onderhoudskosten van natuurlijke zwembaden en -vijvers zijn minimaal. Er hoeven niet voortdurend chemicaliën te worden toegevoegd, wat een stevige besparing voor de eigenaar van het zwembad en grote winst voor het milieu inhoudt.

PondGard EPDM van Elevate is een duurzaam, stevig en gemakkelijk te installeren waterdichtingsmembraan voor natuurlijke zwembaden en -vijvers. Het is zeer goed bestand tegen uv-straling, hoge temperaturen, oxidatie en vorst, zodat het talloze jaren zijn mechanische eigenschappen behoudt. Ook is PondGard EPDM inert en komen er, anders dan bij andere kunststofmembranen, geen weekmakers of antioxidanten vrij in het milieu, zodat het niet alleen veilig is voor zwemmers, maar ook voor de waterflora en -fauna.

Het van synthetisch EPDM-rubber vervaardigde PondGard EPDM is een zwart membraan met hoogwaardige uv-stabilisatoren, waardoor het opvallend goed bestand is tegen verwering. Ook helpt de donkere kleur het water sneller op te warmen en past de vijver door die kleur beter in het landschap, wat het natuurlijke uiterlijk ten goede komt.

Het PondGard EPDM-membraan wordt geïnstalleerd door erkende installateurs van Elevate, die nauw samenwerken met landschapsontwerpers en advies kunnen geven over welk waterzuiverings- en pompsysteem het best geschikt is voor een specifiek project.

Klaar voor een duik? Leer meer over PondGard EPDM of neem contact met ons op om de dichtstbijzijnde erkende installateur van Elevate te vinden.