De impact van extreme weerstandigheden, veroorzaakt door klimaatverandering, vormt een van de grootste uitdagingen van vandaag. Regelmatige hagelbuien, orkanen, extreem hoge en lage temperaturen, droogte en overstromingen - onder andere - hebben gevolgen voor ons allemaal en voor de gebouwen die we gebruiken. Oplossingen vinden om deze risico's te beperken is meer dan ooit belangrijk.
Hier speelt het concept van 'veerkrachtige gebouwen' een rol. Veerkracht is een woord dat we de laatste tijd regelmatig horen. Een algemene definitie luidt “het vermogen om snel te kunnen herstellen bij moeilijkheden”. In de bouw is veerkracht het vermogen om schade op te vangen of te vermijden zonder dat dit tot een volledig falen leidt en om snel te herstellen van ongunstige gebeurtenisssen. Veerkrachtige gebouwen zijn daarom voor zowel eigenaars als gebruikers aantrekkelijker.
Het dak vormt de eerste verdedigingslinie van een gebouw, dus bij elke discussie over de veerkracht van gebouwen moet uitgebreid worden gekeken naar het gehele dakafdichtingssysteem. Het gaat er niet alleen om dat het dak bescherming biedt tegen intens weer, maar ook het vermogen om extreme uv-straling, hitte en kou te doorstaan en zich te herstellen bij verstoring en materiaalmoeheid.
Een veerkrachtig dakafdichtingssysteem speelt daarom een essentiële rol in de veerkracht van het gebouw als geheel. Als het dak defect raakt, wordt alles eronder blootgesteld aan mogelijke defecten en zal het langer duren voordat het gebouw weer in gebruik kan worden genomen.
Samengevat vereist een veerkrachtig dakafdichtingssysteem het gebruik van duurzame materialen, gecombineerd met een robuust ontwerp en goede prestaties. Het biedt onder meer:
Het RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembraan van Elevate vormt een bijzonder waardevol onderdeel van een veerkrachtig dakafdichtingssysteem. Het is gemaakt van een synthetische rubbersoort en zodanig ontworpen dat elke polymeer in de ideale verhouding gedoseerd is om de mechanische en weersbestendigheidseigenschappen van het membraan te versterken. Hierdoor is het buitengewoon bestendig tegen de diverse factoren die slijtage versnellen, zoals uv-straling, hitte, hagel en gebouwbewegingen.
RubberGard EPDM blijft in de loop der tijd stabiel, de mechanische eigenschappen ongewijzigd, zelfs na jarenlang gebruik. Ook heeft het een inherent vermogen om zich te herstellen en terug te keren naar de oorspronkelijke vorm en prestaties na extreem weer, zoals een zware hagelbui.
RubberGard EPDM is tevens een zeer duurzaam dakbedekkingsmateriaal met een lage milieu-impact gedurende de totale levenscyclus – van grondstof tot productie, gebruik en afvalverwerking. Bij schade na hevig weer of in andere situaties zoals bij vandalisme kan het membraan eenvoudig worden hersteld, volgens simpele procedures en met eenvoudig gereedschap, ook nog tientallen jaren nadat het is geïnstalleerd. Door dit reparatiegemak is de levensduur van het dakafdichtingssysteem nog langer.
Sinds de lancering in 1980 is RubberGard EPDM gebruikt op daken overal ter wereld in alle klimaatzones, van het ijskoude Alaska tot de bloedhete Perzische Golf, en vertoont het consistent goede prestaties. Onderzoek wijst erop dat correct geformuleerde EPDM-dakbedekkingsmembranen zoals RubberGard EPDM een levensduur van meer dan 50 jaar kunnen bereiken*. Het dak dat in 1980 als eerste met RubberGard EPDM werd bedekt in Wisconsin (VS), vormt het levende bewijs van die duurzaamheid. Het dak heeft al tientallen jaren aanhoudende extreme weersomstandigheden met glans doorstaan – een echt voorbeeld van een veerkrachtig dak.
*“Evaluation of the useful life of EPDM roofing membranes”, SKZ (Süddeutsche Kunststoff-Zentrum).