Modulair bouwen is de toekomst

In het dynamische landschap van de moderne architectuur is modulair bouwen een concept dat de sector blijft herdefiniëren. De tijd dat het ontwerpen van gebouwen synoniem stond aan traditionele methoden is voorbij: steeds meer architecten omarmen modulaire bouw vanwege de talloze voordelen en indrukwekkende duurzame kwaliteiten.

 

De basisprincipes

Bij modulair bouwen wordt een gebouw op afstand gemaakt in een gecontroleerde fabrieksomgeving, gevolgd door het transport en de montage van de bouwonderdelen of modules op locatie om een compleet gebouwde structuur te maken. Deze verschuiving van traditionele bouw op een werf naar modulaire bouwmethodes biedt een breed scala aan mogelijkheden en voordelen.

Modulair bouwen past ook perfect binnen de principes van de circulaire economie en biedt voordelen voor het milieu zoals vermindering van grondstoffen en afval, herbruikbaarheid, aanpasbaarheid en recycleerbaarheid van alle onderdelen.

Bovendien zijn modulaire gebouwen ideaal voor projecten met strakke deadlines of uitdagende locatie- en/of weersomstandigheden.

 

Ontwerpvrijheid

Een van de belangrijkste voordelen van modulair bouwen is de mogelijkheid om de archictecturale creativiteit de vrije loop te laten. Modules kunnen worden aangepast aan unieke ontwerpspecificaties, waardoor architecten kunnen breken met traditionele beperkingen. Van eigentijdse stedelijke constructies tot milieuvriendelijke landelijke retraites, modulaire bouw biedt architecten een canvas om onbekend terrein te verkennen.

 

Tijd- en kostenefficiëntie

In de wereld van vandaag is tijd geld waard. De gecontroleerde omgeving van modulaire bouw minimaliseert de tijdsduur van verschillende fases in een project aanzienlijk. Het gelijktijdige karakter van moduleproductie op afstand en montage op locatie zorgt ervoor dat de bouwschema's worden gestroomlijnd. Een kortere bouwtijd vertaalt zich in lagere arbeidskosten, waardoor modulaire bouw een economisch haalbare optie wordt.

 

Energiezuinig ontwerp

Architecten richten zich steeds meer op het creëren van energiezuinige structuren. Modulair bouwen ondersteunt deze visie door isolatie op uiterst precieze wijze mogelijk te maken en energiezuinige technologieën in te bedden tijdens het productieproces. Dit sluit niet alleen aan bij duurzaamheidsdoelstellingen, maar biedt ook kostenbesparingen op lange termijn voor gebouweigenaren.

 

Duurzaamheid door circulariteit

Met de groeiende vraag naar grondstoffen en de beperkte beschikbaarheid, is het concept van een circulaire economie steeds belangrijker geworden. Het proces omvat het herontwerpen van een systeem of product om afval te vermijden en het zo lang mogelijk in gebruik te houden, waarbij hergebruik en recycling van producten wordt gestimuleerd om de koolstofkringloop te sluiten. Hoewel deze benadering al op verschillende producten is toegepast, moeten de constructie- en bouwcomponenten deze nog volledig omarmen.

Het is alom bekend dat de bouwsector een grote bijdrage levert aan de productie van afval en de uitputting van grondstoffen. De industrie is echter begonnen met het gebruik van circulaire bouwmaterialen om over te schakelen op een circulaire economie. Dit wordt ook gestimuleerd door beleid: de Europese Green Deal heeft bijvoorbeeld als doel om tegen 2030 ten minste 55% van de netto-uitstoot van broeikasgassen in de EU te verminderen en deze tegen 2050 volledig te elimineren, waarbij een grondstoffenefficiënte en concurrerende economie wordt bevorderd.

In deze context staat duurzaamheid absoluut centraal in de hedendaagse architectuur en modulair bouwen neemt hierin het voortouw. Het productieproces in een gecontroleerde fabrieksomgeving maakt een nauwgezet afvalbeheer mogelijk, waardoor het materiaalgebruik wordt geoptimaliseerd. Het minimaliseert ook de hinder op de uiteindelijke locatie en vermindert transportgerelateerde uitstoot. De mogelijkheid om modules een nieuwe functie te geven en te hergebruiken draagt verder bij aan een duurzamere levenscyclus van het gebouw.

 

Aanpasbare en duurzame modulaire daken

Voor maximale prestaties en schaalvoordelen bij een modulair ontwerp, vereist elk onderdeel van de gebouwschil maximale constructie-efficiëntie, en het dak is daarop geen uitzondering. Eenlaagse EPDM-dakbanen zijn ideaal voor het waterdicht maken van modulaire gebouwen, omdat ze dankzij hun ontwerpflexibiliteit gemakkelijk kunnen worden aangepast aan toekomstige veranderingen. Ze worden geïnstalleerd zonder open vlammen of ingewikkeld of duur gereedschap en kunnen worden verkleefd of mechanisch worden bevestigd aan de ondergrond.

Dankzij de hoge flexibiliteit en elasticiteit van EPDM kan het membraan temperatuurschommelingen weerstaan en de bewegingen van het gebouw opvangen zonder de fysische eigenschappen in gevaar te brengen. Met een geschatte levensduur die meer dan 50 jaar kan bedragen, is EPDM ook de meest duurzame oplossing voor het waterdicht maken van modulaire daken die momenteel op de markt verkrijgbaar is.

RubberGard EPDM van Elevate is een eenlaags dakbedekkingsmembraan van synthetisch rubber dat al sinds de jaren 1980 een bewezen product is. Het is zowel sterk als flexibel met een uitstekende ponsweerstand en zorgt voor een veerkrachtige oplossing in een drukke fabrieksomgeving. Omdat er tijdens de installatie geen lastoorts of heet werk nodig is, zijn er minder veiligheidsrisico's. RubberGard EPDM kan volledig verkleefd of mechanisch worden bevestigd aan de ondergrond. Voor volledige hechting biedt Elevate ook een assortiment lijmen op waterbasis en oplosmiddelbasis.

Het dak van een modulaire unit kan worden bedekt met één stuk RubberGard EPDM-membraan, wat resulteert in een naadloos dak en een snelle installatie. Het detailleren en afdichten van de voegen op de werf kan op een eenvoudige manier worden uitgevoerd met het assortiment QuickSeam zelfklevende tapes en opkanten van Elevate. Door de veelzijdigheid, de veiligheid en het gebruiksgemak is RubberGard EPDM bijzonder geliefd voor modulaire projecten in uiteenlopende sectoren.

Eenmaal geïnstalleerd vergt RubberGard EPDM minimaal onderhoud, waardoor het een kosteneffectieve optie is. Regelmatige inspecties en tijdige reparaties, zelfs een aantal jaren na de eerste installatie, kunnen de levensduur van het dak verder verlengen. Dit helpt de levensduur van het hele gebouw te verlengen zonder grote impact op de kosten of het milieu.

Kortom, kiezen voor modulair bouwen is niet alleen een professionele keuze, maar ook een toewijding om vorm te geven aan een duurzame toekomst. In een wereld waar aanpassingsvermogen essentieel is, getuigt modulair bouwen van het vermogen van de architect om vorm, functie en duurzaamheid met elkaar te versmelten en zo de manier waarop we ruimtes bouwen en bewonen opnieuw te definiëren.

De toekomst is modulair. Ontdek hoe de dakbedekkingssystemen van Elevate u kunnen helpen om deze vorm te geven.