Maak uw EPDM dak klaar voor de lente

De winter is officieel voorbij en de temperaturen lopen weer op. De lente is een goed seizoen om een grondige dakinspectie in te plannen en na te kijken of er in de wintermaanden schade is ontstaan. Profiteer van de langere dagen om eventuele reparaties uit te voeren en de veiligheid en functionaliteit van het dak te versterken. Denk eraan: een dak is het hele jaar door de eerste verdedigingslinie van een gebouw tegen de elementen en het is belangrijk om het in goede staat te houden.

Wanneer u overweegt uw dak te laten inspecteren, willen wij ten sterkste adviseren om ons netwerk van erkende Elevate aannemers in te zetten. Deze zijn opgeleid in een van onze trainingscentra en hebben niet alleen de deskundigheid om dakinspecties uit te voeren, maar ook om advies te geven over veilige toepassingen en procedures en om ervoor te zorgen dat alles zo soepel en efficiënt mogelijk verloopt. Zodat u meer tijd overhoudt om te genieten van de zonnige dagen in het vooruitzicht.
 

Dus hoe inspecteer je een plat dak met EPDM? Hieronder zijn enkele belangrijke punten vermeld waarop u moet letten.

VERWIJDER AFVAL EN VERSTOPPINGEN 

Controleer of goten en afvoeren niet verstopt zitten en of het dak vrij is van afval. Na een lange winter kan afval, waaronder dode bladeren, de goten verstoppen of zich zelfs op bepaalde plekken ophopen. Daardoor kan de goede werking van het dak in het gedrang komen. Het is belangrijk om verstoppingen vrij te maken, anders wordt water niet goed afgevoerd van het dak en kunnen er plassen ontstaan. Wat kan leiden tot vorstplekken of vocht in het dak waardoor de isolatielaag onder het dakbedekkingsmembraan kan worden aangetast.

CONTROLEER HET DAKBEDEKKINGSMEMBRAAN OP SCHADE 

Nog een logische stap bij de inspectie van een dak is, controleren of het dakbedekkingsmembraan zelf niet is beschadigd. Hagelbuien, die vaker voorkomen en intenser worden, kunnen zeer schadelijk zijn. Het is dus belangrijk om te controleren of er geen gaten in het membraan zitten of dat het niet op een andere manier is beschadigd. Ons RubberGard EPDM dakbedekkingsmembraan heeft een uitmuntende ponsweerstand en door de flexibiliteit kan het schokken beter opvangen. Daardoor is het bijzonder bestendig. Eventuele schade kan gemakkelijk worden hersteld. RubberGard EPDM is ook een uitstekend materiaal voor renovatieprojecten en kan rechtstreeks op het bestaande dakbedekkingsmembraan worden aangebracht. Wederom benadrukken wij het belang om contact op te nemen met een erkende Elevate aannemer om verzekerd te zijn van een hoogwaardige installatie.

PLASVORMING

Een ander mogelijk probleem waarop gelet moet worden, is de aanwezigheid van stilstaand water ofwel plassen. Bij extreme weersomstandigheden, zoals zware regen- en sneeuwval, kan overtollig water zich ophopen op een of meerdere plekken op het dak. Het is belangrijk om dit probleem snel te identificeren, want de achterblijvende plassen kunnen glibberig worden. Dit kan gevaarlijk zijn voor de mensen die op het dak werken. Het kan ook tot lekkages leiden als er te lang een plas blijft staan op één plek. Plasvorming kan ook gevolgen hebben voor andere dakelementen, die er sneller door kunnen verslijten.

PREVENTIE IS ESSENTIEEL

Tenslotte is het belangrijk om te onthouden dat tijdfactoren en preventie essentieel zijn. Benut de langere en warmere lentedagen om een dakinspectie uit te voeren en eventueel onderhoud in te plannen. Hoe langer u wacht, hoe groter de kans dat er ernstigere problemen ontstaan, wat kan leiden tot lekkages en veel ergere schade aan het gebouw, met hogere herstelkosten. Het is beter om enkele eenvoudige preventiemaatregelen te treffen, in plaats van een heleboel tijd en geld kwijt te zijn aan een complete dakrenovatie. Het geheim om ervoor te zorgen dat uw dak het hele jaar door doet wat het moet, zijn preventie en het kiezen voor kwaliteitsproducten op professionele manier geïnstalleerd.