Energie opwekken met behulp van dakbedekkingsmembranen van Elevate

Het creëren van energie-efficiënte gebouwen heeft tegenwoordig de hoogste prioriteit op de bouwagenda. De nadruk ligt niet alleen op het implementeren van duurzame architectuurpraktijken, gericht op het verminderen van de hoeveelheid energie die nodig is voor het gebruik van gebouwen, maar ook het verkennen van energieopwekking op de gebouwen zelf. Zonne- of fotovoltaïsche (PV) installaties zijn de afgelopen decennia steeds populairder geworden als hernieuwbare energiebron die wordt gebruikt om commerciële en industriële gebouwen, en zelfs kantoren en woningen van stroom te voorzien.

Platte daken vormen een ideale ondergrond voor PV-installaties: ze bieden gemakkelijkere toegang dan hellende daken voor de installatie en eventueel onderhoud van het PV-systeem. Bovendien kunnen de zonnepanelen in de juiste stand worden geplaatst voor het opvangen van de optimale hoeveelheid zonne-energie en maximaal resultaat.

Er zijn drie hoofdtypen van fotovoltaïsche systemen die kunnen worden gebruikt op platte of licht hellende daken:

  • Systeem met doorboring: de zonnepanelen worden geïnstalleerd op een montagesysteem dat in het dakbedekkingsmembraan doordringt. De detailafwerking is hierbij cruciaal om de waterdichtheid van het dakafdichtingssysteem te garanderen.
  • Systeem zonder doorboring: de zonnepanelen worden gemonteerd op een draagstructuur die bovenop het membraan wordt geïnstalleerd zonder verankering, soms verzwaard met ballast.
  • Gelamineerde folie: fotovoltaïsche strips worden op het membraan verlijmd.

Het juiste dakafdichtingssysteem voor een PV-installatie kiezen

Een plat zonnepaneeldaksysteem bestaat gewoonlijk uit een gewichtsdragende structuur (ofwel dakvlak), gevolgd door een dampscherm, een isolatielaag en ten slotte een waterdichtingsmembraan waarop het zonnepaneelsysteem wordt gemonteerd.

Ongeacht het gekozen type zonnepaneelinstallatie moet in de ontwerpfase al rekening worden gehouden met het daksysteem als geheel teneinde een zonnepaneeldak met een lange levensduur te verkrijgen. Als één laag defect raakt, wordt het systeem als geheel onbruikbaar. Als het dak moet worden gerepareerd, moet de PV-installatie worden verwijderd en vervolgens weer gemonteerd, wat aanzienlijke financiële en milieukosten met zich meebrengt. Het kiezen van de juiste onderdelen is daarom van essentieel belang om schade te voorkomen en verzekerd te zijn van een hoogpresterende, degelijke en duurzame oplossing.

Investeringen in PV op het dak zijn gewoonlijk gebaseerd op een financiële projectie van minimaal 20-25 jaar, dus de levensduur van het dakafdichtingssysteem moet daar ook minimaal aan voldoen voor een maximaal rendement. Behalve zijn isolatie- en waterdichtingsfunctie moet het dakafdichtingssysteem tevens bestand zijn tegen het intensievere voetverkeer bij installatie en onderhoud, naast het permanente gewicht van de steunrekken en de zonnepanelen zelf.

Waarom zijn Elevate-dakbedekkingsmembranen de juiste keuze voor uw zonnepaneeldaken?

De RubberGard EPDM-, RubberCover EPDM- en UltraPly TPO-dakafdichtingsmembranen van Elevate bieden uitstekende weersbestendigheid, eersteklas mechanische weerstand, uitstekende duurzaamheid en zijn bestand tegen zeer hoge en zeer lage temperaturen. Daarnaast kunnen diverse accessoires van Elevate worden gebruikt om de meest complexe details in combinatie met de installatie van fotovoltaïsche panelen aan te pakken.

De PIR-isolatieplaten (polyisocyanuraat) en dekplaten van Elevate met hoge dichtheid sluiten perfect aan in combinatie met duurzame daken onder elk dakafdichtingssysteem van Elevate. De complete daksamenstelling is gegarandeerd compatibel en ontworpen volgens de strenge normen die tegenwoordig vereist zijn.

Wilt u nader advies? Maak een afspraak met onze dakexperts, die u graag verder helpen.