Zijn EPDM dakmembranen een duurzame keuze?

Wellicht heeft u vragen over EPDM rubbermembranen en wilt u weten of dit een duurzaam dakbedekkingsmateriaal is, dat het overwegen waard is voor uw toekomstige dakbedekkingsproject. Het antwoord is klaar en duidelijk: ja. Hieronder leest u waarom.

EPDM IN EEN NOTENDOP

Wat is EPDM? En waar zijn EPDM dakbedekkingsmembranen van gemaakt?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en is een type gevulkaniseerd synthetisch rubber dat veel wordt gebruikt als afdichtings- en waterdichtingsmateriaal in diverse sectoren. Het gebruik van EPDM in de bouw als eenlaags dakbedekkingsmembraan neemt voortdurend toe sinds de introductie in de jaren 1960. Door de chemische samenstelling van EPDM rubber, met een hoog gehalte aan zwarte koolstof en verzadigde koolstofketens, en het feit dat het gevulkaniseerd is, zijn EPDM dakbedekkingsmembranen bijzonder goed bestendig tegen uv-licht, ozon, micro-organismen en extreme weersomstandigheden zoals hagel.

 

EEN BEWEZEN PRODUCT

Elevate EPDM dakbedekkingsmembranen bieden een milieuvriendelijke dakbedekkingsoplossing die jarenlang kan meegaan met minimaal onderhoud. Ze kwamen in 1980 voor het eerst in de handel en bevatten geen vluchtige bestanddelen, antioxidanten of vlamvertragers waarvan de kans groot is dat ze in de loop der tijd zouden vrijkomen of worden aangetast, zodat vroegtijdige veroudering van het membraan onwaarschijnlijk is. Uit tests, uitgevoerd op Elevate RubberGard EPDM dakbedekkingsmembraan en uit observatie van daken van andere soorten EPDM die meerdere jaren lang aan echte weersomstandigheden zijn blootgesteld (regen, uv, ozon, hitte, temperatuurschommelingen, micro-organismen enz.), blijkt dat EPDM bijzonder duurzaam is bij dakbedekkingstoepassingen.

Een dergelijk onderzoek werd in 2004 uitgevoerd door het Duitse instituut SKZ (Süddeutsche Kunststoff-Zentrum). Op 39 daken in West-Europa werden stalen genomen van EPDM membranen die 20 tot 30 jaar eerder waren aangebracht. Twee jaar lang werden de stalen blootgesteld aan kunstmatige verouderingstests bij hoge temperaturen onder laboratoriumomstandigheden. Uit het onderzoek bleek dat alle onderzochte EPDM daken nog steeds in perfect werkende staat verkeerden en dat ze geen uitwendige tekenen van veroudering vertoonden, zoals spleten, barsten enz.

De conclusie van het onderzoek luidde dat EPDM waterdichtingsmembranen onder normale omstandigheden in West-Europa een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar hebben.*

 

VERLENGDE LEVENSDUUR

Behalve hun toch al uitzonderlijk lange levensduur kunnen Elevate EPDM dakbedekkingsmembranen ook nog eens gemakkelijk worden gerepareerd, zelfs na tientallen jaren in gebruik. Hierdoor is hun milieu-impact nog kleiner en zijn ze nog duurzamer, wat inhoudt dat de levensduur na 50 jaar nog verder kan worden verlengd.

Kortom: dakbedekkingsmembranen van EPDM rubber, zoals RubberGard EPDM en RubberCover EPDM, vormen een hoogwaardige en betrouwbare investering vanwege hun uitmuntende duurzaamheid, die een duurzame benadering in de bouw mogelijk maakt en topprestaties en gemoedsrust oplevert voor aannemers en gebouweigenaars.

* “Evaluation of the useful life of EPDM roofing membranes”, SKZ (Süddeutsche Kunststoff-Zentrum).