Wat is EPDM?

RubberGard EPDM is een 100% uitgehard éénlaags dakafdichtingsmembraan, gemaakt uit volledig synthetisch rubber op basis van het ethyleen-propyleen-dieen terpolymeer. Sinds de plaatsing van ons eerste EPDM dak in 1980, werd er wereldwijd ruim 1.500.000.000 m² RubberGard EPDM geplaatst, van Alaska tot aan de Perzische Golf..

Hoe lang gaat een EPDM-dakbedekking mee?

RubberGard EPDM-membranen bieden ongeëvenaarde weerstand tegen UV-straling, ozon, alkalische regens en zowel hoge als lage temperaturen. Aangezien het membraan geen vluchtige bestanddelen of producten bevat, blijven de eigenschappen ervan stabiel en onveranderd in de loop der tijd. Studies tonen een levensverwachting voor EPDM-membranen van meer dan 50 jaar aan, zelfs bij blootstelling aan zonlicht. Naast de uitzonderlijke levensduur is het gemakkelijk te repareren, zelfs enkele tientallen jaren na de installatie. Zo kan de levensduur worden verlengd tot meer dan 50 jaar.

Welke grote voordelen biedt RubberGard EPDM voor een architect?

Topkwaliteit, veelzijdigheid, ontwerpvrijheid en duurzaamheid zijn de belangrijkste voordelen van RubberGard EPDM. RubberGard EPDM is een flexibel membraan en behoudt deze flexibiliteit zelfs bij lage temperaturen (–45 °C). Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie kan het RubberGard EPDM-membraan direct op de meeste ondergronden worden aangebracht, met of zonder isolatie.

Bovendien zijn er verschillende verwerkingsmethodes. Het kan volledig worden verlijmd, of mechanisch worden bevestigd. Het kan ook losliggend worden gelegd – geballast, afhankelijk van de behoeften van het project. RubberGard EPDM kan worden gecombineerd met extensieve groendaken, fotovoltaïsche zonnepanelen en/of blauwe daken, in combinatie met een uitstekende duurzaamheid en lange levensduur.

Is RubberGard EPDM een duurzame keuze?

Het meest milieuvriendelijke dak is een duurzaam dak dat het minste impact heeft op de natuurlijke grondstoffen. Greenpeace, GreenTeam en NIBE stellen EPDM voor als dakafdichtingsmembraan met de laagste milieu-impact.  Al bij al is de keuze voor RubberGard EPDM een makkelijke manier om een belangrijke bijdrage te leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Het biedt een duurzame en langetermijn dakbedekkingsoplossing die helpt bij het bevorderen van efficiënte en duurzame bouwpraktijken.

Elevate RubberGard EPDM is een inert materiaal met een lage milieu-impact. Het membraan scheidt tijdens en na de plaatsing geen giftige stoffen af, waardoor het afgevoerde regenwater perfect kan worden gebruikt voor huishoudelijke doeleinden. Het kan ook worden gerecycleerd  en hergebruikt. Bovendien biedt Elevate levenscyclusanalyse (LCA), studies en productspecifieke EPD's (milieuproductverklaringen) aan, die volledige transparantie bieden over de milieu-impact van het materiaal, met een “cradle-to-grave” -analyse.

Wat is het verschil tussen RubberGard EPDM verkocht in Amerika, Europa of Azië?

Het maakt niet uit voor welke locatie of welk klimaat, RubberGard EPDM wordt gemaakt met dezelfde basisformulering en wordt overal ter wereld geïnstalleerd. Hetzelfde RubberGard EPDM-membraan wordt zowel geplaatst in het ijskoude Alaska  als op de extreem hete Perzische golf. Door zijn stabiele chemische samenstelling en volledig uitgeharde toestand wordt het RubberGard EPDM-membraan beschouwd als chemisch inert en constant in de tijd.

Is RubberGard EPDM geschikt voor lichtgewicht constructies?

De lichtgewicht constructie wordt een nieuwe trend op de markt en RubberGard EPDM ondersteunt volledig dergelijke toepassingen. In vergelijking met andere traditionele waterdichtingsmaterialen die in meerdere lagen worden geleverd, is RubberGard EPDM een éénlaags, dun en lichtgewicht membraan.

Is RubberGard EPDM een veilige en bewezen technologie?

RubberGard EPDM is eenvoudig te installeren. Het is beschikbaar in grote naadloze membranen tot 15,25 m breed en 61 m lang (930 m²), wat resulteert in minder werfnaden voor grote oppervlakken en korte plaatsingstijden (panelen van 6,10 x 30,5 m worden veelal gebruikt). De zelfklevende QuickSeam Tape van Elevate zorgt bovendien voor sterke werfn aden zonder gebruik van specifiek gereedschap.

In tegenstelling tot andere waterdichtingsmembranen, vereist het RubberGard EPDM-membraan geen vlammen of heteluchtlassen. De details op daken worden uitgevoerd met primers en zelfklevende producten. Het risico op brand tijdens het werk wordt geminimaliseerd.

Zijn er erkende dakdekkers in mijn regio?

RubberGard EPDM kan enkel worden geplaatst door dakdekkers die zijn opgeleid en goedgekeurd door Elevate. Het bedrijf biedt een verscheidenheid aan educatieve programma's aan bij trainingsfaciliteiten verspreid over Europa en Azië. Het doel van deze trainingsprogramma's is het opleiden en vertrouwd maken van de dakdekkers met alle aspecten van EPDM-dakafdichtingssysteeminstallaties, van beginner tot gevorderd niveau. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw lokale Elevate-vertegenwoordiger.

Kan ik EPDM nog vele jaren na installatie herstellen?

De herstelbaarheid van het membraan, na tientallen jaren gebruik, maakt het systeem duurzamer en vermindert de milieu-impact. Gezien het inerte karakter van het RubberGard EPDM-membraan blijft de samenstelling ervan stabiel gedurende de tijd. Daarom kan het membraan, met behulp van Elevate-accessoires, nog vele jaren na plaatsing en blootstelling aan weersomstandigheden snel en eenvoudig worden hersteld.. Bovendien kunnen herstellingen worden uitgevoerd met alledaags gereedschap en is elektrische energie of geavanceerde en dure apparatuur niet nodig.

In welke kleuren is de RubberGard EPDM verkrijgbaar?

De meest populaire en duurzame versie van RubberGard EPDM is vervaardigd als een homogeen zwart EPDM-rubbermembraan. Elke acrylcoating in pastelkleuren kan om esthetische redenen over RubberGard EPDM (nieuw of bestaand) worden aangebracht zonder dat de levensduur van het membraan afneemt. Het enige verschil kan de levensduur van de coating zelf zijn. Er zijn verschillende acrylcoatings op de markt die direct op het EPDM-oppervlak kunnen worden aangebracht.

Kan RubberGard EPDM direct over een bestaand dak worden geïnstalleerd?

RubberGard EPDM is de beste dakbedekkingsoplossing voor renovaties. In tegenstelling tot andere dakbedekkingsmembranen waar er beperkingen zijn met betrekking tot compatibiliteit, toepasbaarheid en productgewicht, kan RubberGard EPDM worden toegepast op alle bestaande dakbedekkingssystemen, of het nu gaat om een bitumineus dak (met meerdere lagen) of een éénlaags membraan.

Is RubberGard EPDM de juiste keuze voor daken met zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op daken is een groen initiatief dat bijdraagt aan de duurzaamheid en de waarde van het gebouw en tegelijkertijd de energie-efficiëntie ervan verbetert. De investeringshorizon is typisch gebaseerd op een financiële projectie van 20 tot 25 jaar. Het dakafdichtingssysteem moet dus in staat zijn om de installatie van de zonnepanelen in ieder geval gedurende die periode te overleven, om het rendement te maximaliseren.

Zonnepanelen genereren extra warmte, wat meestal leidt tot een snellere veroudering van het onderliggende membraan. RubberGard EPDM heeft een uitstekende weerstand tegen veroudering en heeft zijn uitstekende prestaties onder zonnepanelen bewezen. De uitzonderlijke duurzaamheid maakt het een effectieve match die beduidend langer meegaat dan de investeringshorizon van PV-systemen.

Is RubberGard EPDM geschikt voor groendaken?

In het geval van groendaken is de bestendigheid tegen worteldoorgroei en de robuustheid om het dakverkeer (wegens onderhoud) aan te kunnen van essentieel belang. RubberGard EPDM is een ideaal product voor een groen of levend dak. Het heeft verschillende testen voor wortelbestendigheid met succes doorstaan (DIN 4062, CEN/TS 14416: 2005, EN 13948, FLL).  Voor meer informatie over het ontwerp en de installatievereisten kunt u contact opnemen met de technische dienst van Elevate.

Kan ik regenwater dat van een EPDM-dak afloopt, hergebruiken?

Om het regenwater goed te beheren en zelfs op te vangen door middel van een blauw dak, moet het dakbedekkingsmembraan inert zijn en een uitstekende waterdichtheid hebben. Dankzij de zeer stabiele chemische samenstelling is het RubberGard EPDM-membraan chemisch inert, niet giftig en bevat het geen kankerverwekkende bestanddelen. Zo is de waterkwaliteit, bij contact met het RubberGard EPDM-membraan, compatibel met de milieunormen voor oppervlaktewater en is er geen sprake van een abnormale aanwezigheid van bacteriën. Daarom is het mogelijk het verzamelde water te gebruiken voor huishoudelijke doeleinden.

Kan RubberGard EPDM een rol spelen bij het verkrijgen van de LEED & BREEAM-certificaten?

Elevate is een toonaangevende BREEAM & LEED-adviseur en biedt RubberGard EPDM aan, wat helpt om beide programma's de hoogste waardering te geven. RubberGard EPDM dakafdichtingssystemen spelen een belangrijke rol bij de beoordelingsmethode voor duurzaamheid van gebouwen.. Benieuwd hoe RubberGard EPDM uw milieu-impact kan minimaliseren en de waarde van uw gebouw kan maximaliseren? Neem dan contact op met onze milieudeskundigen of onze BREEAM/LEED-gidsen.

Kan RubberGard EPDM worden gerecycleerd?

Elevate's toewijding aan het milieu kon het einde van de levensduur van een dak niet uitsluiten. RubberGard EPDM kan worden gerecycleerd en er zijn verschillende mogelijkheden, zoals chemische en mechanische recycling, pyrolyse en devulcanisatie. Volgens de EPDM Roofing Association (ERA) is EPDM het belangrijkste gerecyclede commerciële dakafdichtingsproduct in Noord-Amerika. Door de lange levensduur van RubberGard EPDM (>50 jaar) zijn de volumes van de afgedankte membranen momenteel echter te verwaarlozen.

Is het RubberGard EPDM-membraan/systeem FM goedgekeurd?

Het RubberGard EPDM-membraan is Factory Mutual (FM) en UL goedgekeurd. Duizenden RubberGard EPDM-assemblages/dakafdichtingssystemen zijn getest en goedgekeurd volgens de FM-richtlijnen. Uitgebreide informatie over alle goedgekeurde Elevate FM-dakbedekkingsproductassemblages vindt u op https://roofnav.com 

Heeft het RubberGard-systeem nationale en internationale goedkeuringen?

Het RubberGard EPDM-membraan is CE gecertificeerd. Dit bewijst dat ze voldoen aan alle actuele Europese normen wat betreft veiligheid, gezondheid, milieu en bescherming van de gebruiker. Om een hoogwaardig product te leveren, houden onze EPDM-fabrieken zich aan strenge richtlijnen voor kwaliteitscontrole. Van de selectie van grondstoffen tot het testen van de eindproducten, onze productielocaties van EPDM dakbedekking zijn gecertificeerd volgens ISO 9001 voor hun kwaliteitsbeheersysteem.

Het waterdichte RubberGard EPDM-dakbedekkingssysteem werd getest en gecertificeerd door talrijke nationale en internationale organisaties. Dit leverde het RubberGard EPDM membraan onder meer de volgende type goedkeuringen op: ATG, DTA, CCT, DIT, BBA, Komo, FM, etc.  Neem contact op met de afdeling Codes & Goedkeuringen van Elevate wanneer u op zoek bent naar een specifieke classificatie.

Is RubberGard EPDM beschikbaar in uw regio?

Sinds 1980 zijn dakafdichtingssystemen wereldwijd op honderdduizenden daken geïnstalleerd. Voor meer informatie neem contact op met uw Elevate-vertegenwoordiger.