Golvend dak van receptie Nederlands vakantiepark bedekt met UltraPly TPO

Het Nederlandse vakantiepark Klein Vaarwater ligt op Ameland, een van de Waddeneilanden. Het landschap is idyllisch en rustig, maar tegelijkertijd is de grillige natuur altijd aanwezig. Met een lengte van 27 km en een breedte van slechts 4 km is de kust op Ameland nooit ver weg. Krachtige zeewind en regen zijn gewoon onvermijdelijk. Daarom moest het dakbedekkingssysteem van het receptiegebouw van het park aan zeer specifieke eisen voldoen.

Project-ID
Plaats

Buren, Nederland

Type project

Nieuwbouw

Type gebouw

Recreatiegebouw

Dakoppervlak

2.700 m2

Producten

UltraPly TPO 1,2 mm

Systeem

Mechanisch bevestigd

De nabijheid van de duinen inspireerde de architect om het receptiegebouw (waarin ook een restaurant en een supermarkt zijn ondergebracht) te ontwerpen met een golvend dak. Een dakvorm die zonder enige twijfel een sterke visuele identiteit geeft, maar ook een aantal uitdagingen stelt aan de dakafdichting.

De eerste reden waarom voor het UltraPly TPO thermoplastische dakbedekkingsmembraan van Elevate werd gekozen, was dat het door zijn uitstekende flexibiliteit geschikt is voor de meest complexe dakvormen.

De nabijheid van de duinen en de zee was niet alleen van invloed op het ontwerp, maar ook op de keuze van het dakbedekkingsmateriaal. De ingeweven polyester wapening van UltraPly TPO en de beschikbaarheid ervan in 1 meter brede panelen, in combinatie met het mechanische bevestigingssysteem, maken het zeer bestendig tegen hoge windbelasting. Omdat de naden van de membranen met hete lucht aan elkaar worden gelast, smelten de bovenste en onderste membranen bovendien samen tot een 100% homogene lasnaad waarin geen water kan binnendringen.

De lichtgrijze kleur van de dakbedekking werd gekozen om esthetische redenen, maar ook om milieuredenen, aangezien dit een verkoelend effect heeft. Het gebruik van het airconditioningssysteem is minder vaak nodig en daardoor dalen ook de energiekosten.

De dakdekker voor dit project, een Elevate erkende aannemer met uitgebreide ervaring met UltraPly TPO, voerde in slechts 3 maanden een vlekkeloze installatie uit. Eerst werd minerale wolisolatie aangebracht tussen de flenzen van het golvende stalen dakdek van het gebouw om aan de gewenste akoestische eisen te voldoen. Daarop werd een polyethyleen dampscherm gelegd, gevolgd door PIR-isolatiepanelen. Tenslotte werd er het UltraPly TPO-waterdichtingsmembraan mechanisch op bevestigd.