RubberGard EPDM chosen to waterproof Eastern Europe’s largest CLT passive office building 

Het project is uitgevoerd in opdracht van Gabriel Ciordaș, CEO en oprichter van het Roemeense IT-bedrijf Smartware. Zij hadden dringend behoefte aan een nieuw kantoorgebouw dat plaats kon bieden aan ten minste 250 werknemers in Saldabagiu de Munte, in de buurt van de stad Oradea. 

Project-ID
Plaats

Saldabagiu de Munte, Roemenië

Projecttype

Nieuwbouw

Type gebouw

Kantoorgebouw

Oppervlakte

2 800 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1,5 mm

Systeem

Geballast/omgekeerd

De belangrijkste uitdaging was om de nieuwe kantoren op een duurzame manier en in minder dan een jaar te ontwerpen en te bouwen. De nieuwe kantoorruimte moest ook de communicatie en interactie tussen de werknemers bevorderen, energie-efficiënt zijn en de gebruikers een hoog niveau van comfort bieden.

Daarom is voor dit project gekozen voor het passiefhuisconcept. Door de toepassing van passiefhuisprincipes kan het energieverbruik van een gebouw twee- tot driemaal kleiner zijn zonder afbreuk te doen aan het comfort. De binnentemperatuur blijft het hele jaar door aangenaam, het wordt nooit te koud, te warm of te vochtig.

Het Roemeense architectuurbureau VERTICAL STUDIO ORADEA heeft het concept ontworpen. INGINERIE CREATIVA, een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in houten passiefhuizen, maakte het energie-efficiëntieontwerp volgens de passiefhuisnormen en ontwierp de structuur van Cross-Laminated Panels (CLT), die volledig geprefabriceerd werd en in minder dan 50 dagen in elkaar werd gezet.

Op het platte dak van de nieuwe kantoren werd een dampscherm met een Sd-waarde van meer dan 1.500 m over de CLT-dakpanelen geplaatst, gevolgd door 200 mm stijve isolatieplaten. De RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembraan van Holcim met een dikte van 1,5 mm werd gekozen omwille van zijn uitstekende duurzaamheid en vlamvrije installatie. Daarbovenop werd een groendaksysteem aangebracht, waarmee het dakbedekkingssysteem werd voltooid.

De nieuwe kantoren van Smartware zijn momenteel de enige lage-energie kantoorgebouwen met certificaat in Oost-Europa.

THERE IS A LOT TO DISCOVER ABOUT EPDM

EPDM is the most future-proof roofing solution when it comes to sustainabilityperformance and design freedom. Learn more about the role it played within this project and many others by discovering its benefits.

How did EPDM elevate this project?

REUSE & RECYCLE

 

EPDM ticks all the boxes of circular construction. Its longevity allows to slow down the loop of resources. Thanks to its durability and constant flexibility, it can be easily reused. And above all: it’s recyclable.

GREEN ROOFS

 

Green roofs cool down and insulate. Reduce noise. Create habitats for birds and insects. All great features. However, it’s only made to last when it’s designed carefully and installed on the non-toxic root-and water resistant EPDM membrane.