Nieuwe pier op Schiphol Airport kist voor UltraPly TPO

Schiphol Airport, nabij Amsterdam, is de derde drukste luchthaven in Europa. Elk jaar reizen ongeveer 70 miljoen mensen via Schiphol. En dit aantal neemt steeds toe.

Project-ID
Plaats

Schiphol, Nederland

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Transport en infrastructuur

Dakoppervlak

20000 m²

Producten

Elevate UltraPly TPO 1,5 mm

Systeem

Mechanisch bevestigd

In 2019 werd begonnen met de constructie van een nieuwe pier om de capaciteit van de luchthaven verder uit te breiden met acht extra gates. De stijlvolle en duurzame nieuwe Pier A is ontworpen om reizigers extra comfort te bieden.

Omdat het gebouw 55.000 m² beslaat, verdeeld over drie verdiepingen, moest het voldoen aan zeer specifieke veiligheidsnormen en ambitieuze doelen wat betreft duurzaamheid. Daarnaast was het belangrijk dat de luchthaven tijdens de werkzaamheden normaal kon blijven functioneren. De hal, die de nieuwe Pier A met de huidige luchthaven verbindt, werd offsite in verschillende secties gebouwd. De uiteindelijke opbouw is vlot verlopen met zo min mogelijk overlast.

Een duurzaam dakafdichtingsmembraan

Zowel tijdens de ontwerpfase als tijdens de bouw was het voornaamste aandachtspunt om de nieuwe Pier A zo groen mogelijk te maken, met aandacht voor energiezuinigheid en een duurzaam gebruik van materialen. Hierbij speelde het dak een belangrijke rol: het regenwater moest worden opgevangen en gebruikt om de wc's te spoelen en bovenop de technische ruimte en op de schuine verbindingen tussen de pier en de gates moest ongeveer 5000 m² aan zonnepanelen worden geïnstalleerd.

De totale oppervlakte van het dak van de nieuwe Pier A is te vergelijken met 23 tennisbanen. Om dit waterdicht te maken, werd gekozen voor een thermoplastisch éénlaags UltraPly TPO-dakafdichtingsmembraan van Holcim. Vanwege de uitstekende weerstand tegen hitte, UV-straling en ozon is het UltraPly TPO-membraan niet alleen duurzaam en energiezuinig, maar biedt het tevens een geschikte basis voor het zonnesysteem.

Het team dat de installatie van de dakbedekking kreeg toegewezen, werd voorafgaand aan het project door Holcim opgeleid. Daarnaast werden op verzoek van de hoofdaannemer regelmatig follow-ups geboden door de technische afdeling van het bedrijf.