‘Green is the new black’ voor Spaanse supermarkt

Toen de Spaanse supermarktketen Mercadona besloot om een nieuwe winkel te bouwen in een woonwijk in Reus, nabij Tarragona, wist men dat er bijzonder aandacht moest worden geschonken aan de esthetiek. Het dak van de nieuwe winkel lag lager dan dat van de woonhuizen in de omgeving en had een sterke visuele impact op de buurt.

Project-ID
Plaats

Reus, Spanje

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Commercieel gebouw

Dakoppervlak

2,600 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.1 mm

Systeem

Mechanisch bevestigd systeem (RMA)

De uitdaging was om een esthetisch aantrekkelijk dak te ontwerpen zonder dat daar hoge bouw- of onderhoudskosten bij kwamen kijken. Elevate RubberGard EPDM-dakafdichtingsmembraan was al gekozen voor het project, maar de donkere tint was erg opvallend in deze woonomgeving. Na verschillende mogelijkheden te hebben overwogen besloot de eigenaar van het gebouw om kunstgras aan te leggen boven op het dakafdichtingsmembraan.

Het golfstalen dakbeschot van het gebouw werd eerst bedekt met 60 mm dikke PIR-isolatieplaten, gevolgd door 1,1 mm dik RubberGard EPDM-dakafdichtingsmembraan. Het membraan werd vastgezet met het RMA-systeem van Elevate, een niet-penetrerend mechanisch bevestigd systeem op basis van de zelfklevende QuickSeam RMA-strips van Elevate. Nadat de PIR-isolatieplaten op hun plaats waren vastgezet, werden de strips aangebracht op grond van de windweerstandsberekeningen en mechanisch vastgezet. Vervolgens werd het RubberGard EPDM-membraan op de strips gelijmd.

Voor dit project werd het RubberGard EPDM-membraan in 5,08 m brede rollen gebruikt, zonder plooien. Dit formaat zorgt vanaf het begin voor optimale vlakheid, wat de installatie vergemakkelijkt en een esthetische afwerking oplevert.

Het RubberGard EPDM-membraan bood tevens een geschikte ondergrond voor het lijmen van het kunstgras. Zowel de eigenaar van het gebouw als de buurt was tevreden met het eindresultaat: een dak met een “groene look” zonder het vereiste onderhoud en de zorg die een natuurlijk groendak nodig heeft. Dit synthetische groendak bleek een duurzame oplossing te zijn, want de regio waar de supermarkt gevestigd is, is vrij droog en een echt groendak had regelmatig besproeid moeten worden om het in goede staat te houden.

ER VALT VEEL TE ONTDEKKEN OVER EPDM

EPDM is de meest toekomstbestendige dakbedekking als het gaat om duurzaamheid, prestaties en ontwerpvrijheid. Kom meer te weten over de rol die het speelde binnen dit project en vele andere door de voordelen te ontdekken.

Hoe heeft EPDM dit project naar een hoger niveau getild?

SNELLE INSTALLATIE

 

De installatie van EPDM is snel, vlamvrij en veilig voor mens en milieu. Bij grote dakoppervlakken en onregelmatige vormen zorgt EPDM voor een snelle en eenvoudige installatie.

INNOVATIE

 

Wanneer creativiteit en hoge prestaties samenkomen in één ontwerp, dan hebben we het over meesterwerken. Of u nu innoveert met vormen of functionele oplossingen, EPDM is het antwoord op alle uitdagingen van de moderne architectuur.