Multifunctionele daken in een woonwijk met passieve gebouwen

Geconfronteerd met de opwarming van de aarde en de steeds strenger wordende lokale regelgeving, verandert de denkwijze van de huiseigenaren. Ze willen wonen in huizen die het milieu respecteren en energiezuinig zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de architectonische kwaliteit.

Project-ID
Plaats

Luzarches, Frankrijk

Toepassing

Groendaken; PV daken

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Residentieel

Dakoppervlak

2300 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1,1 mm and 1,5 mm + V-Gard + RESISTA AK

Systeem

Volledig verkleefd systeem

Er zijn allerlei manieren om de ‘vijfde gevel’ te activeren. Van groendaken en blauwe daken tot zonnepanelen: een dak leent zich voor een uitgebreid spectrum aan duurzame oplossingen. Jean-Marc Porche, de architect achter La Petite Halle, benutte die allemaal met het oog op maximaal ecologisch rendement. De eigenschappen van RubberGard EPDM maakten al deze dingen mogelijk. Het membraan zelf ondervindt geen invloed van externe omstandigheden, heeft een levensduur van meer dan 50 jaar en is geschikt voor hergebruik of recycling, het levert bovendien een significante bijdrage aan de algehele CO2-neutraliteit van het gebouw.

CHARI ETANCHÉITÉ, een erkende Elevate aannemer, was verantwoordelijk voor de uitvoering van de waterdichtingswerkzaamheden van het gebouw tussen februari en juni 2019, toen in totaal 2300 m² RubberGard EPDM werd geplaatst. Ondanks de harde wind, hevige regen en zelfs sneeuw tijdens de winter van 2019, werd de installatie in slechts twintig dagen voltooid door een team van drie dakdekkers. De grote membraanpanelen van 5,8 m breed maakten de installatie sneller en efficiënter. Laurent Vyncke, Regional Sales Director van Holcim in Frankrijk, bevestigt dat de ploeg gemiddeld één dak per dag kon voltooien.

Het is ook belangrijk om op te merken dat het gebruik van RubberGard EPDM niet alleen efficiënt is, maar ook veilig dankzij de vlamvrije installatie. Dat was essentieel, want de huizen werden gebouwd met bekistingsblokken van geëxpandeerd polystyreen. Het V-Gard dampschermmembraan van Elevate en de RESISTA AK PIR (polyisocyanuraat) isolatieplaten van Elevate met een dikte van 120 mm werden ook gebruikt in dit project.

WAT ZIJN DE HOOFDFUNCTIES VAN EEN DAK?

In een gesprek met Jean-Marc Porche gingen we in op drie hoofdfuncties van de daken van La Petite Halle. Groendaken reguleren de temperatuur van een gebouw en bieden een habitat voor insecten en vogels. Zonnepanelen staan in verbinding met slimme elektrische verwarmingssystemen die analyseren hoe de bewoners leven en het energieverbruik daarop afstemmen. Functies voor de opvang van regenwater leveren water voor planten in het gemeenschappelijke tuingebied. Bekijk de galerij en lees meer over het ontwerp- en bouwproces van deze ecovriendelijke buurt.

De dakopbouw

01 Extensief groendaksysteem/zonnepanelen
02 Elevate RubberGard EPDM-dakmembraan
03 Elevate RESISTA AK-isolatie
04 Elevate V-Gard dampscherm membraan
05 Geëxpandeerd Polystyreen/betonnen dakbeschot

ER VALT VEEL TE ONTDEKKEN OVER EPDM

EPDM is de meest toekomstbestendige dakbedekking als het gaat om duurzaamheid, prestaties en ontwerpvrijheid. Kom meer te weten over de rol die het speelde binnen dit project en vele andere door de voordelen te ontdekken.

Hoe heeft EPDM dit project naar een hoger niveau getild?

GROENE DAKEN

 

Groene daken koelen en isoleren. Ze verminderen geluid en bieden habitats voor vogels en insecten. Stuk voor stuk waardevolle eigenschappen. Maar het is alleen duurzaam als het zorgvuldig wordt ontworpen en geïnstalleerd op het niet-giftige wortel- en waterbestendige EPDM membraan.

SOLAR ROOFS

 

The UV resistance of EPDM is the highest among all available roofing solutions. It lasts longer than the solar panels, which allows to create sustainable, low-maintenance solar roofs that function for many decades.