Boerderij in Herefordshire kiest GeoGard EPDM voor waterbekken

Holcim heeft 9000 m² GeoGard EPDM-waterdichtingsmembraan geleverd voor een waterbekkenproject op een boerderij van 1000 hectare net buiten het stadje Leominster in Herefordshire (Engeland).

Project-ID
Plaats

Leominster, Verenigd Koninkrijk

Toepassing

Irrigatiereservoirs

Oppervlakte

9.000 m²

Membraan

GeoGard EPDM

Het bedrijf in Herefordshire investeerde in een waterbekken in het kader van de overgang van aardappel- op maïsteelt. Het in Hereford gevestigde bedrijf Agri Management Solutions (AMS), gespecialiseerd in irrigatieoplossingen, hielp de boerderij om de vereiste vergunning voor de ontwikkeling te verkrijgen en specificeerde het gebruik van het slijtvaste GeoGard EPDM-membraan van Elevate voor het project.

De directeur van AMS, Peter Gwynne, licht als volgt toe: "Niet alle waterbekkens hebben waterdichting nodig, afhankelijk van het bodemtype op de locatie, maar als het wel nodig is, is GeoGard EPDM-membraan van Holcim ons voorkeurssysteem, omdat het gemakkelijk aan te leggen is, scheur- en ponsbestendig is, uv-stabiel is en voldoende slijtvast is om te kunnen voorzien in een lange levensduur."

“Een waterreservoir van dit type is een grote investering en een essentieel bedrijfsmiddel, dus doen we nooit concessies op het gebied van de kwaliteit, prestaties of duurzaamheid van het waterdichtingssysteem.”

AMS verzorgde het uitgraven en de grondverdichting van het meer en werkte samen met de specialist in de aanleg van waterdichting Turtle Productions voor de installatie van het GeoGard EPDM-membraan.

Turtle Productions begon met het leggen van een geotextiel-fleece rechtstreeks op de verdichte grond en vervolgens bracht AMS de rollen GeoGard EPDM-waterdichtingsmembraan in positie bovenaan de oever met een hijsinrichting. Vervolgens kon het installatieteam de membraanrollen in positie manoeuvreren en de EPDM-membranen uitrollen, waarbij het gehele uitgegraven gebied werd bedekt met een overlapping van 150 mm van de membranen. Vervolgens werden ze aan elkaar bevestigd met Elevate Quickseam Splice Tape, zodat een ononderbroken waterdichtingslaag ontstond waardoor het meer kon worden gevuld met water zodra de laatste naad was afgedicht.

Mark Hennell van Turtle Productions vervolgt: "We hebben acht medewerkers in het team die volledig door Elevate zijn opgeleid in de aanleg van het GeoGard EPDM-waterdichtingssysteem. We wisten binnen een week alle 24 grote membranen te installeren, waardoor een faciliteit werd aangelegd met een levensduur van waarschijnlijk meer dan 50 jaar."

Na de installatie van het GeoGard EPDM-waterdichtingsmembraan vulde het AMS-team de verankeringssleuf op om de waterdichting op zijn plaats vast te zetten, zodat het meer kon worden gevuld en direct in gebruik kon worden genomen.

Andrew Cooper, salesmanager waterdichtingsproducten van Elevate, voegt hieraan toe: "Wij zien een almaar groeiende vraag naar irrigatiemeren in het VK, voortbouwend op het enorme portfolio van projecten waarbij gebruik is gemaakt van het GeoGard EPDM-systeem op verschillende plaatsen in Europa, de VS en Australië. Door de grote membranen die wij kunnen aanbieden en het gemak waarmee stevige naden kunnen worden aangebracht tussen de membranen is ons GeoGard EPDM-systeem sneller en eenvoudiger te installeren voor grote projecten zoals dit, en vanwege de beproefde veerkracht is het de ideale oplossing."