Franse dierentuin kiest voor RubberGard EPDM voor nieuw okapiverblijf

In Dierentuin en Botanische Tuin Branféré kunnen bezoekers dieren aanschouwen in een semi-vrije omgeving. In het hart van een bos van 45 hectare leven verschillende diersoorten door elkaar, waaronder twee okapi’s. Deze bedreigde diersoort, afkomstig uit Congo, deelt zijn habitat met antilopes, lelkraanvogels en dikdiks. De niet vaak in dierentuinen voorkomende okapi’s zijn onlangs in Dierentuin en Botanische Tuin Branféré aangekomen in het kader van het ontwikkelingsplan voor bedreigde diersoorten van de dierentuin.

Project-ID
Plaats

Le Guerno, Frankrijk

Type project

Nieuwbouw

Type gebouw

Recreatie

Dakoppervlak

ca. 550 m²

Producten

RubberGard EPDM 1,5 mm

Systeem

Volledig verkleefd

Het nieuwe okapiverblijf is ontworpen door architectenbureau Benoît Morin. Het gebouw bestaat uit een technische ruimte, verblijfplaatsen voor de dieren en een observatorium voor bezoekers. Het architectenbureau heeft een gebouw met een organische architectuur gecreëerd dat harmonieus in de omliggende bosomgeving opgaat. De constructie is van hout en de specifieke dakopbouw weerspiegelt de sparren die rondom de open plek zijn geplant.

Dankzij deze specifieke dakvorm, kan het interieur het hele jaar door genieten van binnenvallend daglicht, zonder last te hebben van vallende bladeren.
De Holcim-installateur CEI 56 overtuigde de architect ervan om het RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembraan te gebruiken voor het waterdicht maken van het dak van het okapiverblijf. Vanwege de uitmuntende duurzaamheid en UV-bestendigheid sloot deze keuze aan op het milieubeleid van de dierentuin, dat een duurzaam ontwerp en duurzame bouw van alle gebouwen voorschrijft.

Onderhoudsgemak was ook een centrale eis. Doordat het dak geen goten heeft, worden dode bladeren samen met het regenwater afgevoerd. Het RubberGard EPDM-membraan is chemisch inert, wat inhoudt dat er geen giftige stoffen uit vrijkomen. Water kan vrij naar de grond stromen, zonder risico op verontreiniging en zonder gevaar voor de dieren.

SVET, de plaatselijke erkende distributeur van Holcim, adviseerde de architect en de installateur om een membraan met een dikte van 1,5 mm te gebruiken, om een optimale ponsweerstand tegen vallende takken te kunnen waarborgen.
 

Strakke en snelle installatie

De 550 m² oppervlakte met RubberGard EPDM-membraan werd in minder dan twee maanden aangelegd, ondanks de moeilijkheid die de hellende daken met zich meebrachten. Het membraan werd volledig verkleefd aan de houtconstructie en aan de randen mechanisch vastgezet, zodat een volledig gladde afwerking kon worden verkregen.

“Aanvankelijk waren we van plan het membraan zonder naden te leggen aan de twee dakkanten alsook op het plattere gedeelte. Maar om het risico van plooien tijdens de installatie te vermijden besloten we uiteindelijk een naad aan te brengen tussen die twee gedeelten,” zo luidt de toelichting van Maxime Le Quellec, directeur van dakdekkersbedrijf CEI 56. “Om een volledig zwart dak te verkrijgen dat samenvloeit met het landschap, hebben we ook de randen van de nok behandeld met QuickSeam 18’’ SA Flashing-tape van Holcim. Dit afwerkingselement sluit perfect aan op de dakvormen en kan eenvoudig met lijm worden aangebracht. Aan de randen van het dak maakten zwart gelakte aluminiumprofielen het geheel compleet. Hierdoor werd de omtrek van het membraan goed vastgezet, dit voor bescherming en een esthetische afwerking,” voegt hij daaraan toe.

De membraanbreedte van 6,10 m droeg ook bij aan de snelle installatie door het team van twee tot vier dakdekkers. “Vergeleken met andere afdichtingssystemen is EPDM veel minder gevoelig voor weersomstandigheden tijdens de installatie. Bij regen konden we werken aan de stalen onderconstructie en wanneer het weer droog was, werkten we verder aan het membraangedeelte. Dat was een groot voordeel, want het bouwproject werd uitgevoerd in december en januari,” vervolgt dhr. Le Quellec.
 

Technische bijstand bij elke stap

Vanwege de complexiteit van het dak was technische ondersteuning door Holcim en door SVET noodzakelijk. Naast ondersteuning op het bouwterrein werd in overleg met de architect en het dakdekkersbedrijf tevens hulp geboden bij het ontwerp. SVET voorzag CEI 56 van technische expertise met betrekking tot bepaalde details, om verzekerd te zijn van een strakke en duurzame afdichting.

THERE IS A LOT TO DISCOVER ABOUT EPDM

EPDM is the most future-proof roofing solution when it comes to sustainabilityperformance and design freedom. Learn more about the role it played within this project and many others by discovering its benefits.

How did EPDM elevate this project?

QUICK INSTALLATION

 

Installing EPDM is fast, flame-free and safe for people and the environment. When it comes to large roof surfaces and irregular shapes and forms, EPDM ensures a swift and easy installation process.

UNUSUAL FORMS

 

Freedom of design is key to those creating big things. Thanks to its flexibility and availability in big, single-ply sheets, EPDM supports creative solutions. It also enables future transformations and placing new objects on the roof.