RubberGard EPDM rijpt zoals een goede wijn bij Bodegas Beronia

Het wijnhuis Bodegas Beronia ligt in La Rioja, ontegensprekelijk de beroemdste wijnstreek van Spanje. Hun nieuwe gebouw heeft een uniek architecturaal ontwerp dat gebaseerd is op normen inzake energie-efficiëntie en respect voor het milieu. Het is opgezet om te voldoen aan de hoge kwaliteit van de wijnproductie met de nieuwste technologie, alsmede aan de groeiende vraag naar wijntoerisme.

Project-ID
Plaats

La Rioja, Spanje

Toepassing

Groendaken

Type project

Nieuwbouw

Type gebouw

Gebouw

Dakoppervlak

ongeveer 8.000 m2

Producten

RubberGard EPDM 1,5 mm

Systeem

Geballast

In navolging van de duurzame waarden van Bodegas Beronia was een van de belangrijkste eisen voor dit project een minimale impact op het landschap en het milieu. De Spaanse architectengroep IDOM heeft een gebouw ontworpen dat gebruik maakt van de oneffenheden van het perceel en is opgebouwd rond twee grote blokken. Het gedeelte voor de sociale en wijntoeristische activiteiten bevindt zich boven de grond, terwijl het productieve gedeelte, de wijnmakerij zelf, zich onder de grond bevindt, half ingegraven onder een plantendek, waardoor het perfect opgaat in de omringende wijngaarden.

Duurzaam ontwerp en duurzame materialen

Bij het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met duurzame aspecten zoals de opwekking van warmte door middel van een biomassaketel, het hergebruik van regenwater voor het besproeien van de wijngaarden, de druivenopvang met behulp van zwaartekracht, versterkte thermische isolatie, passieve zonwering, natuurlijke verlichting van binnenruimten gecombineerd met ledverlichting geregeld door foto-elektrische sensoren, enz.

Voor de bouw van het gebouw werd een beperkt scala aan materialen gebruikt. Voor de afwerking werden materialen gebruikt die ook voorkomen in het wijnproductieproces, zoals beton, staal, hout en glas.
 

Het RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembraan van Holcim werd speciaal geselecteerd omwille van zijn lage koolstofvoetafdruk en buitengewone levensduurverwachting om te voldoen aan de hoge milieueisen van het project en om een duurzame en betrouwbare basis te bieden voor het groendaksysteem. Drainage-elementen werden in de dakconstructie opgenomen om water te verdelen en op te slaan dat kon worden gebruikt voor irrigatie van de nabijgelegen wijngaarden.

In La Rioja worden warme dagen en zachte mediterrane briesjes afgewisseld met opvallend koelere nachten. Hierdoor kunnen de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen, waardoor ze complexiteit en structuur krijgen. RubberGard EPDM biedt een uitstekende weerstand tegen ozon, uv-straling en extreme temperatuurschommelingen, waardoor het de tand des tijds kan doorstaan en rijpt als een mooie Rioja-wijn.

Het nieuwe gebouw van Bodegas Beronia, een van de meest duurzame wijnmakerijen in Europa, ontving de internationale LEED-certificering, de Wineries for Climate Protection (WfCP)-certificering, evenals andere lokale certificeringen in de wijnsector.

Het project was ook finalist bij de International Design Award (IDA) en de World Architecture Festival Awards in de categorie "Productie, energie en recycling - Voltooide gebouwen".

 

THERE IS A LOT TO DISCOVER ABOUT EPDM

EPDM is the most future-proof roofing solution when it comes to sustainabilityperformance and design freedom. Learn more about the role it played within this project and many others by discovering its benefits.

How did EPDM elevate this project?

REUSE & RECYCLE

 

EPDM ticks all the boxes of circular construction. Its longevity allows to slow down the loop of resources. Thanks to its durability and constant flexibility, it can be easily reused. And above all: it’s recyclable.

GREEN ROOFS

 

Green roofs cool down and insulate. Reduce noise. Create habitats for birds and insects. All great features. However, it’s only made to last when it’s designed carefully and installed on the non-toxic root-and water resistant EPDM membrane.