Steeds meer groendaken en daken met zonnepanelen in Europa

De installatie van zonnepaneelsystemen en groendaken is in Europa een groeiende trend. Veel gemeenten stellen ze nu verplicht voor nieuwe gebouwen. Dakbedekkingsmembranen van Elevate bieden een betrouwbare en duurzame oplossing voor dit soort toepassingen.

In Frankrijk is eerder deze maand een wet aangenomen die stelt dat platte daken van commerciële en industriële nieuwbouw, magazijnen, niet-openbare hangars die commercieel worden geëxploiteerd en nieuwe publiek toegankelijke overdekte parkeerplaatsen van groter dan 1000 m² moeten worden uitgerust met zonnepanelen of een groendak. Volgens deze nieuwe wet moet minimaal 30% van het dak zodanig worden bedekt.

Hiermee sluit Frankrijk zich aan bij een groeiende trend overal in Europa waarbij de installatie van groendaken en/of zonnepaneelsystemen verplicht wordt om doelstellingen op het gebied van energierendement te realiseren en bij te dragen aan de beheersing van de effecten van mondiale opwarming.

Een groendak heeft niet alleen een luchtzuiverend effect, maar ook een isolerende werking, zodat er minder energie nodig is voor het verwarmen of koelen van het gebouw. Ook draagt het bij tot beperking van het stedelijke warmte-eilandeffect, het fenomeen dat steden meer warmte opnemen en vasthouden dan het platteland. Regenwaterbeheer vormt ook een zeer belangrijk aspect van groendaksystemen. Bij overmatige neerslag nemen groendaken een zekere hoeveelheid regenwater op en geven ze dit geleidelijk weer af, zodat de kans op overstromingen wordt verminderd.

Zonnepanelen, ofwel fotovoltaïsche (photovoltaic; PV) installaties, moeten ten minste 20 jaar meegaan. Daarom is er een duurzaam dakafdichtingssysteem voor nodig dat in goede staat blijft en dat bestand is tegen het mogelijke voetverkeer in verband met het onderhoud van zonnepanelen.

Het Elevate-assortiment dakbedekkingsmembranen biedt een perfecte oplossing voor dergelijke toepassingen. Ze zijn compatibel met extensieve groendaken en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met elk type zonnepaneelinstallatie. Ook laten ze de opvang van regenwater toe. Hun uitmuntende weersbestendigheid, weerstand tegen worteldoorgroei en vermogen om zeer hoge en zeer lage temperaturen te doorstaan, leveren tezamen een dakafdichtingsoplossing op met een bijzonder grote duurzaamheid.

Meer informatie over dakafdichtingssystemen van Elevate.