LafargeHolcim neemt Firestone Building Products over van Bridgestone Americas

Overname van marktleider in commerciële dakbedekking- en gebouwoplossingen met het oog op verdere groei
Een transformatiemijlpaal: LafargeHolcim wordt wereldwijd leider op het gebied van innovatieve en duurzame bouwmaterialen en -oplossingen
Versterkte marktpositie in de VS, met een jaaromzet van meer dan 6 miljard USD de grootste markt voor LafargeHolcim
Uitbreidingsplannen in Europa en Latijns-Amerika om uit te groeien tot wereldwijd leider in systemen voor platte dakbedekking
Verkoop stelt Bridgestone in staat meer te investeren in de bandenactiviteiten en snelgroeiende activiteiten op het gebied van mobiliteitsoplossingen van het bedrijf

LafargeHolcim heeft een overeenkomst getekend voor de overname van Firestone Building Products (FSBP), een marktleider in commerciële dakbedekkings- en gebouwoplossingen in de Verenigde Staten (VS), met een (geschatte) netto-omzet van 1,8 miljard USD en een EBITDA van 270 miljoen USD voor 2020. Deze overname vormt een mijlpaal voor de transformatie van LafargeHolcim, dat wil uitgroeien tot werelwijd leider in innovatieve en duurzame bouwoplossingen.

Deze transactie vertegenwoordigt een waarde van 3,4 miljard USD en zal worden gefinancierd met contanten en schulden, terwijl de nettoschuld onder 2x blijft. Binnen twee jaar na de afronding van de deal, wat naar verwachting in het tweede kwartaal zal zijn, worden er geëxtrapoleerde synergieën van 110 miljoen USD per jaar verwacht. De overname zal direct vanaf het eerste jaar bijdragen aan de winst per aandeel (WPA).

Jan Jenisch, CEO van LafargeHolcim: "Ik vind het geweldig dat wij hiermee toetreden tot de zeer aantrekkelijke markt voor dakbedekking. Met Firestone Building Products versterken we onze positie in de VS, onze grootste markt, terwijl we tevens werken aan een wereldwijd groei- en innovatieplatform voor het bedrijf. De mijlpaal van vandaag vormt een strategische stap in onze reis om uit te groeien tot wereldleider in innovatieve en duurzame bouwoplossingen, en zo bij te dragen aan een wereld waarin mensen en onze planeet centraal staan. Ik heb veel waardering voor het hoogwaardige leiderschap en de expertise van het Firestone Building Products-team en verheug me erop hen te mogen verwelkomen in de LafargeHolcim-familie."

Paolo Ferrari, President, CEO en COO van Bridgestone Americas: "Deze transactie biedt nieuwe groeimogelijkheden voor Firestone Building Products en stelt Bridgestone in staat zich te richten op verdere investeringen in de bandenactiviteiten van het bedrijf en in de snelgroeiende markt voor mobiliteitsoplossingen. LafargeHolcim is net zoals Bridgestone een internationaal bedrijf met een sterke financiële positie en een dynamische cultuur. We weten zeker dat de medewerkers en klanten van Firestone Building Products bij hen in goede handen zijn, en dat het bedrijf nog vele jaren succesvol kan doorgroeien."

Taylor Cole, President van Firestone Building Products: "Dit is een belangrijk moment voor het team van Firestone Building Products. We verheugen ons erop onderdeel te worden van een organisatie die zich wereldleider in bouwmaterialen en -oplossingen mag noemen. Door de geavanceerde technologieën en kennis van Firestone Building Products te combineren met de wereldwijde aanwezigheid van LafargeHolcim, bevinden we ons samen in een uitstekende positie om onze groei te bevorderen."

Firestone Building Products (FSBP) werd in 1980 opgericht als divisie van Bridgestone Americas en onderdeel van de in Tokio gevestigde Bridgestone Corporation, wereldleider in banden en duurzame mobiliteitsoplossingen met meerwaarde voor klant én maatschappij. Met de overname van FSBP versterkt LafargeHolcim zijn positie in de VS, de grootste markt van het bedrijf, en ontstaat een nieuw groeiprofiel met een jaarlijkse netto-omzet die oploopt tot 6 miljard USD. Door voort te bouwen op de sterke organische groei van FSBP, verwacht LafargeHolcim zijn leidende positie uit te breiden, onder andere door mogelijkheden voor cross-selling te benutten en verdere overnames te doen. LafargeHolcim wil het bedrijf ook in rap tempo wereldwijd opschalen door gebruik te maken van de huidige aanwezigheid in Europa en Latijns-Amerika. Door de toenemende verstedelijking ontwikkelt de markt voor platte dakbedekking zich momenteel in een razendsnel tempo: wereldwijd gaat er naar schatting zo'n 50 miljard USD in om. Door toe te treden op deze aantrekkelijke nieuwe markt realiseert LafargeHolcim een marktoverstijgende groeit, mogelijk wordt gemaakt door innovatieve technologieën en merken. Ook de positie van FSBP in het snelgroeiende segment voor reparaties en renovaties zal zijn vruchten afwerpen, een segment dat momenteel goed is voor verreweg de meeste omzet van het bedrijf. Tot wel 60% van de energie van een gebouw gaat verloren via het dak. Daarom spelen de baanbrekende technologieën van FSBP, zoals koeldaken maar ook isolatie- en waterdichtingssysteem, een essentiële rol bij het tegengaan van dit proces. Bovendien dragen de groendaken van het bedrijf bij aan duurzamere stedelijke omgevingen. Deze technologieën vormen een uitstekende aanvulling op de duurzame bouwoplossingen van LafargeHolcim, van het groene ECOPact-beton tot het EcoLabel-assortiment. Ze dragen bovendien bij aan het streven naar energieneutrale bouw van het bedrijf. Door deze overname wordt het LafargeHolcim-netwerk uitgebreid met 15 productielocaties, 1800 distributiepunten en 3 onderzoekslaboratoria. Na de afronding van de verkoop zal het hoofdkantoor van FSBP gevestigd blijven in Nashville (Tennessee) en zullen alle 1900 medewerkers van FSBP in dienst komen van LafargeHolcim.