We zien de hagelbui al hangen Elevate-membranen zijn bestand tegen hagelbuien

Bosbranden, droogte, overstromingen, orkanen, hagelbuien… De afgelopen jaren is de ernst van extreme weergebeurtenissen overal ter wereld toegenomen. Antropogene klimaatverandering (AKV) ofwel klimaatverandering die door mensen wordt veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen, ontbossing en intensieve veehouderij, lijkt de belangrijkste boosdoener te zijn.

Gezien de gegevens in de European Severe Weather Database (ESWD), doen grotere en intensere hagelbuien zich nu niet meer alleen in de traditionele gebieden met zware hagelval voor, maar overal ter wereld. Hagel vormt een van de ernstigste en lastigste bedreigingen voor de goede werking van elk dakafdichtingssysteem. Het kan ernstige schade veroorzaken, van slechts 'cosmetische' schade tot ernstigere problemen zoals lekkage, wat weer tot andere schade leidt. De effecten van hagelschade aan daken hangen onder meer af van de omvang en intensiteit van de hagelbui, de helling van het dak en het type en de leeftijd van het dakbedekkingsmateriaal. Sommige dakbedekkingsmembranen zijn gevoeliger voor hagelschade dan andere, wat ook afhangt van hoe het betreffende product wordt gemaakt en of het op de lange duur stabiel is.

Veerkracht van gebouwen is vandaag de dag een noodzaak en daarom vormt de hagelbestendigheid van de gebouwschil een essentiële beslissing in de ontwerpfase. Daarom legt Elevate zich toe op het aanbieden van veerkrachtige producten die de effecten van ernstige weergebeurtenissen kunnen doorstaan en zich er gemakkelijk van kunnen herstellen.

Onze RubberGard EPDM- en UltraPly TPO-dakafdichtingsmembranen hebben niet alleen een uitmuntende duurzaamheid, maar vertonen tevens superieure prestaties. Om de hagelprestaties vast te stellen hebben we beide membranen beproefd conform de norm EN13583. Deze norm bepaalt de hagelweerstand van dakbedekkingsmembranen van bitumen, kunststof en rubber bij aanbrenging op harde en zachte steunelementen. De resultaten bevestigen dat de hagelprestaties van zowel RubberGard EPDM- als UltraPly TPO-membranen bij de beste op de markt behoren.

Beide membranen vertonen uitmuntende resultaten in alle verkrijgbare diktes. In het algemeen levert een dikker membraan betere hagelprestaties op, en dat blijkt ook uit de testresultaten. Uit onderzoeken van derden blijkt dat de hagelprestaties van andere, traditionele waterdichtingsmembranen het ernstig te lijden krijgen wanneer ze ouder worden, terwijl EPDM en TPO hun gehele levensduur lang uitmuntende hagelprestaties blijven vertonen.