10 tips voor dakbedekking in de zomer

Het is alweer bijna zomer. Hogere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid kunnen gevolgen hebben voor de werking van sommige dakafdichtingsproducten zoals lijm, primers, afdichtingsmiddelen en reinigers.

Volg deze paar eenvoudige tips op voor uw veiligheid en om uw dakafdichtingsproducten optimaal te benutten.

1. Laat uw veiligheidsuitrusting niet achterwege omdat het warm is. Denk erom: veiligheid voorop.

2. Drink genoeg water en bescherm u tegen de zon met geschikte kleding. Neem pauzes in de schaduw.

3. Draag een uv-bril om uw ogen te beschermen en niet verblind te worden door de zon, met name wanneer u een reflecterend dakbedekkingsmembraan moet aanleggen.

4. Bewaar alle primers, Bonding Adhesive-lijm, afdichtingsmiddelen, QuickSeam-producten en reinigingsmiddelen buiten direct zonlicht en bij omgevingstemperatuur totdat u klaar bent voor de verwerking.

5. Hoge omgevingstemperaturen kunnen gevolgen hebben voor de viscositeit en de dekkingsgraad van lijm. Zie de Technische Fiche van het product voor meer informatie.

6. Bij lijm in een spuitbus laat u de bus in de doos zitten en bewaart u deze, net als de slang, buiten direct zonlicht. Als de bus heet wordt, kan dat gevolgen hebben voor het spuitpatroon.

7. Door hitte treedt de volledige hechting of ‘uitharding’ van lijm sneller op. Ook is de open tijd korter, dus houd daar rekening mee en pas uw werktijden hierop aan.

8. Neem alleen de producten mee het dak op dewelke dezelfde dag zullen worden gebruikt.

9. In de zomer kan het ook regenen, dus vergeet niet dat de ondergrond droog en proper moet zijn alvorens het werk kan beginnen.

10. De luchtvochtigheid is vaker hoger in de zomer, wat kan leiden tot condensvorming op gelijmde oppervlakken en zo de hechting kan belemmeren.