Traditionele Duitse brouwerij kiest voor UltraPly TPO van Elevate

In 2016 voerde Wernesgrüner, een brouwerij die al sinds 1436 een van de populairste bieren in Duitsland op de markt brengt, een grootschalige dakrenovatie van de laadhal uit. Na 20 jaar dienst had het dakbedekkingssysteem, bestaande uit een dampscherm, een 100 mm dikke laag minerale wolisolatie en een PVC-dakmembraan, het einde van zijn levensduur bereikt.

De enorme laadhal, die dienst doet als een bruisende "drive-in" waar vrachtwagens van 30 ton worden geladen met bierpallets, heeft een indrukwekkende hoogte van 15,50 meter en strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 1250 m². De structurele integriteit steunt op trapeziumplaten die op betonnen balken rusten.

Project-ID
Plaats

Steinberg, Duitsland

Type project

Renovatie

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

1250 m²

Producten

UltraPly TPO 1,5 mm

Systeem

Mechanisch bevestigd

Voor de renovatie deed de eigenaar van het gebouw een beroep op dakdekker Spenglerei Marcel Möckel. Hun enige eis: de bestaande dakbedekking van PVC moest worden vervangen door een thermoplastische dakbedekking. Spenglerei Marcel Möckel werkte al enkele jaren met de producten van Elevate, voornamelijk met het RubberGard EPDM-dakbedekkingssysteem, zowel voor nieuwbouw als renovatie, en stelde daarom voor om het thermoplastische membraan UltraPly TPO van Elevate te gebruiken. "De installatie van UltraPly TPO in dit project was een primeur voor ons", aldus het hoofd van Spenglerei Marcel Möckel. "Regelmatige besprekingen met het Elevate team en hun ondersteuning gedurende het project waren zeer geruststellend," voegde hij eraan toe.

Tijdens de ontwerpfase heeft Elevate gedetailleerde berekeningen gemaakt van de windbelasting, geadviseerd om de bestaande isolatie op de dakrand te vervangen en een voorstel gedaan voor een verlengde fabrieksgarantie. De ondersteuning vond ook plaats op de bouwwerf: een technicus van Elevate assisteerde de dakdekkers tijdens de eerste dagen en gaf hen waardevolle, praktische adviezien over de hantering van het membraan en de installatie ervan in het normale gedeelte en rond details. De regionale verkoopmanager van Elevate was ook tijdens het hele project aanwezig om ervoor te zorgen dat zowel het dakbedekkingsbedrijf als de eigenaar van het gebouw tevreden waren met de oplossing.

In de dakrand was de isolatie doorweekt geraakt en werd deze vervangen over een oppervlakte van ongeveer 200 m². Na het aanbrengen van een 60 mm dikke laag bijkomende PIR-isolatie werd ongeveer 1250 m² UltraPly TPO-membraan met een dikte van 1,5 mm mechanisch op het dak bevestigd. In dit project werden rollen van 1 m breed gebruikt, omdat deze kleine afmeting de voorkeur kreeg na de berekening van de windbelasting. De lasbaarheid van de verbindingen met hete lucht zorgde voor een kosteneffectieve en snelle installatie, die in twee weken tijd werd uitgevoerd.

UltraPly TPO is geformuleerd met een gespecialiseerd thermoplastisch polyolefine polymeer, een mengsel van polypropyleen en ethyleenpropyleenrubber voor optimale prestaties. Het is vrij van weekmakers, chloor en zware metalen en bevat niet-halogene vlamvertragers om het superieure brandgedrag te garanderen.