Elevate GeoGard EPDM leverde waterdichting voor surfinstallatie - The Wave

Holcim heeft meer dan 20.000 m2 GeoGard EPDM-waterdichtingsmembraan geleverd voor de aanleg van The Wave in Bristol.

Project-ID
Plaats

Bristol, Verenigd Koninkrijk

Toepassing

Vijvers recreatieparken

Oppervlakte

21.000 m²

Membraan

GeoGard EPDM 1,1 mm

Met zijn twee surfbaden, elk met een oppervlak van bijna 10.000 vierkante meter, is The Wave de eerste surflocatie in het noordelijk halfrond die wordt aangelegd met gebruik van de innovatieve Wavegarden Cove-technologie. Het project van 25 miljoen pond werkt volledig op duurzame energie en is ontworpen om in alle seizoenen surfplezier te kunnen aanbieden, met tot 1000 golven per uur in verschillende vormen en met een hoogte van 50 cm tot bijna 2 m.

Om een golvende bodem te kunnen aanleggen voor een optimale golfvorming, had The Wave een flexibel en duurzaam waterdichtingsmembraan nodig, bestand tegen golfbewegingen, werking van de grond én het gewicht van het bij de bouw gebruikte beton in combinatie met het water waarmee het surfbad gevuld is. Holcim ontwikkelde in nauw overleg met het projectontwerpteam van Hydrock een specificatie voor maximale flexibiliteit van het ontwerp en bouwbaarheid tijdens de aanleg, die tegelijkertijd robuust is op lange termijn.

Andrew Cooper van Holcim merkt op: “Met zijn uitstekende bestendigheid tegen hydrostatische druk is onze GeoGard EPDM waterdichting al meermaals beproefd in grootschalige kunstmatige meren overal ter wereld, maar dit is de eerste keer dat het materiaal op een surflocatie wordt geïnstalleerd.”

"Onze membranen bieden een rekbaarheid van 300% in alle richtingen, waardoor GeoGard EPDM een uitzonderlijk hoge mate van elasticiteit heeft, die behouden blijft gedurende de ganse levensduur van meer dan 40 jaar. Hierdoor blijft het bestand tegen scheuren, barsten en doorprikken.

De gespecialiseerde aannemer Turtle Productions werd ingehuurd voor het installeren van het waterdichtingssysteem, nadat de surfbaden werden uitgegraven, van bodemmateriaal voorzien en met een laser genivelleerd tot op een nauwkeurigheid van 10 mm. Het team van Turtle Productions installeerde een Pozidrain geocomposietlaag voor drainage die werd bedekt met een geotextiellaag alvorens het Elevate GeoGard EPDM membraan te installeren. Vervolgens werd op de GeoGard EPDM nog een laag geotextiel aangebracht, gevolgd door een PVC scheidingsvlies en het gestorte beton.

Turtle Productions ontwierp zelf een plan om het gebruik van het GeoGard EPDM membraan op de golvende bodem van het surfbad te optimaliseren, in combinatie met het assortiment QuickSeam Splice Tape en flashing-producten van Elevate om de voegen af te dichten.

De aanleg van de waterdichting werd uitgevoerd in een gefaseerd programma aangepast aan de planning voor andere installateurs op het terrein, waarbij Turtle Productions snel oproepbaar was om een flexibel werkprogramma mogelijk te maken voor de continue voortgang van het project.

Mark Hennell van Turtle Productions voegt hieraan toe: "Dit is een bijzonder grootschalig, complex en lastig project waarbij een flexibele benadering van de werkplanning vereist was, naast nauwgezette aandacht voor details."

"Al onze installateurs werden door Elevate getraind waardoor we in staat waren om de uitdagingen van meervoudige richtings- en hoogteveranderingen in de surfmeerbodem alsook het flexibele werkprogramma, het hoofd te bieden."

The Wave is inmiddels open en biedt surfsessies en lessen voor surfers op alle niveaus. Meer info www.thewave.com

Bekijk video © The Metro Newspaper UK