Nieuw nationaal park in Singapore voorzien van waterzuiveringsvijvers bekleed met PondGard EPDM

De Jurong Lake Gardens van 90 hectare is de nieuwste nationale tuin van Singapore, aangelegd als ontmoetingsplek voor families en de gemeenschap. Het park, ontworpen door het Britse, bekroonde landschapsarchitectuurbureau Gustafson Porter + Bowman, staat voor het omarmen van verandering en tegelijkertijd behouden van het erfgoed. Het omvat de Lakeside Garden (geopend voor het publiek in april 2019), de Chinese en Japanse tuin en de Garden Promenade (die vanaf 2021 een voor een worden geopend).

Project-ID
Plaats

Singapore

Toepassing

Kunstmatige meren

Oppervlakte

5.000 m²

Membraan

PondGard EPDM

Bezoekers kunnen genieten van de traditionele landschappen in het hart van de eilanden, maar ook van opwindende en moderne wisselend ingerichte tentoonstellingen in de siertuinen aan de waterkant. De inheemse flora en fauna worden beschermd en hebben kunnen opbloeien, wat de biodiversiteit bevordert.

Voor het waterdicht maken van de bodem van de twee vijvers in het Lakeside Garden-gebied werd gedacht aan membranen van EPDM of van polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE). In de loop van de technische evaluatie trad EPDM naar voren als de beste optie voor een dergelijk complex project. De twee vijvers staan met elkaar in verbinding; geulen en bekkens creëren een natuurlijk waterstelsel. Naast hun esthetische functie fungeren de vijvers tevens als biologische opslagbekkens waarin het regenwater op natuurlijk wijze wordt gezuiverd. Regenwater wordt opgevangen om de planten in het park water te geven. De waterzuivering vindt op natuurlijke wijze plaats door specifieke planten en micro-organismen die aanwezig zijn in het filtratiegebied van de vijvers. Dit helpt om de waterkwaliteit te behouden en algengroei op langere duur te vermijden.

In totaal werd circa 5000 m² aan Elevate PondGard EPDM-membraan gebruikt. De aanleg werd uitgevoerd door een historische partner van Elevate, plaatselijk bedrijf Heng Boon Seng Construction, dat zich bewezen heeft door de aanleg van meerdere vijverprojecten in de regio, waaronder de lagunes van Legoland Park in Johor (Maleisië). Voortbouwend op een sterke relatie die al meer dan 25 jaar bestaat, werkten Heng Boon Seng Construction en Elevate nauw samen om te voldoen aan alle ontwerpeisen van dit complexe en vernuftige project.