Elevate's GeoGard EPDM is de keuze voor de oogst van Hugh Lowe Farms

Het GeoGard EPDM-waterdichtingssysteem van Holcim is gebruikt voor het opknappen van een 2700 m2 groot irrigatiebassin voor zachtfruitteler Hugh Lowe Farms in Kent.

Project-ID
Plaats

Kent, Verenigd Koninkrijk

Toepassing

Irrigatiereservoirs

Oppervlakte

2.700 m²

Membraan

GeoGard EPDM

Hugh Lowe Farms, een 120 jaar oud familiebedrijf, is een van de grootste onafhankelijke bessentelers in het Verenigd Koninkrijk, met 700 ha gemengd zachtfruit/akkerbouw waar aardbeien en frambozen worden geteeld. Het bedrijf heeft aanzienlijk geïnvesteerd in het zo zelfvoorzienend mogelijk maken van zijn boerderijen op het gebied van water voor irrigatie door het opvangen van afvoer- en regenwater in een aantal tunnels en reservoirs om zijn oogst te irrigeren.

Een van deze reservoirs werkte op slechts 50% van de capaciteit als gevolg van problemen met de bestaande bekleding, die lekte en waardoor opgeslagen water verloren ging. Hugh Lowe Farms wendde zich tot vijverspecialist Fairwater Ltd om het wateropslagbassin op te knappen met behulp van Elevate's GeoGard EPDM-bekleding voor het gemak en de snelheid van de installatie, de verlengde levensduur, de ponsweerstand en de U/V-bestendigheid.

Lance Mansell van Hugh Lowe Farms: "Afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar, spelen onze wateropslagfaciliteiten een essentiële rol in de garantie dat we voor een maximale opbrengst irrigeren zonder dat we water uit de leidingen hoeven te halen. Dit helpt ons om onze toewijding aan de beste milieupraktijken te realiseren en onze rekening voor het water laag te houden.

Elevate's GeoGard EPDM-waterdichtingssysteem wordt aangeboden met een garantie van 20 jaar, maar wordt in gelijksoortige toepassingen gebruikt in veel warmere klimaten, waar het, meer dan 40 jaar later, nog steeds wordt gebruikt, zonder lekken. Dat betekent dat we kunnen genieten van de gemoedsrust die gepaard gaat met de wetenschap dat onze investering in dit irrigatiebassin generaties lang zal meegaan en ons in staat zal stellen een hoge opbrengst aan bessen met superieure kwaliteit te behouden, zelfs als de voorspellingen van warmere, langere zomers uitkomen."

Het Fairwater team heeft het irrigatiebassin opnieuw gemodelleerd door 1 m af te graven om de diepte te vergroten, waardoor de hoogte van de keerwanden kon worden gereduceerd. Het oppervlak van de bassinbedding werd vervolgens gladgestreken en verdicht en er werd drainage toegevoegd. Vervolgens werd een 250 g/m2 geotextiel gelegd, gevolgd door 1,1 mm GeoGard EPDM-membraan, dat in zes panelen van 15 m werd gelegd, geleverd door de erkende distributeur van Elevate, Gordon Low Products Ltd.

Martin Kelly van Fairwater voegt daar nog aan toe: "We gebruiken Elevate's GeoGard EPDM-membraan al geruime tijd als onze voorkeursbekleding, omdat het snel en eenvoudig te installeren is, een uitstekende levensduur biedt met bewezen U/V-bestendigheid en geen weekmakers bevat.

Dit project zal ervoor zorgen dat Hugh Lowe Farms de zelfvoorzieningsstrategie van het bedrijf voor water kan blijven ondersteunen, wat het hele jaar door ten goede komt aan de gewassen die onder glas en in de polytunnel worden verbouwd."