Eerste UltraPly TPO-dak in Europa na ruim 20 jaar nog steeds performant

Het eerste Europese project met Elevate UltraPly TPO-dakbedekking was in 1999 een fabriek in Spanje. Ongeveer 12.500 m² van 1,1 mm dik wit UltraPly TPO-membraan werd mechanisch bevestigd op een stalen ondergrond.

Project-ID
Plaats

Spanje

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

12,500 m²

Producten

Elevate UltraPly TPO 1.1 mm

Systeem

Mechanisch bevestigd systeem (RMA)

Twintig jaar later vroeg de eigenaar van het gebouw aan Elevate om de resterende levensduur van het dak te evalueren, zodat ze konden beginnen met het plannen van een vernieuwing, indien nodig. Naar aanleiding van dit verzoek werden in juli 2019 monsters van het membraan op locatie verzameld en naar verschillende laboratoria gestuurd voor een grondige chemische en fysische analyse. Uit deze interne studie bleek dat het UltraPly TPO-dakafdichtingssysteem na al die jaren nog steeds in zeer goede staat was, waardoor het gebouw vandaag nog net zo beschermd is als op de eerste dag.

Het membraan vertoonde geen scheuren of barsten en er was geen dikteverlies, zelfs niet na 20 jaar blootstelling in een regio met het hoogste UV-niveau van Europa. Er was enige oxidatie van het TPO-polymeer, maar ver onder elk kritisch niveau.

Het membraan toonde nog steeds een zeer goede flexibiliteit bij lage temperatuur en had een zeer goede mechanische sterkte dankzij de speciale ingelegde wapening. Het bleef ook makkelijk lasbaar; de dakdekker was verbaasd over hoe eenvoudig het was om het gecontroleerde gebied te repareren.

Na enkele jaren van blootstelling omringd door luchtafvoerkanalen was het membraan natuurlijk niet meer erg schoon, maar na een eenvoudige wasbeurt keerde de oorspronkelijke reflecterende witte kleur snel terug.

Naar aanleiding van deze studie werd aan de gebouweigenaar voorgesteld dat Elevate de komende jaren regelmatig een dakinspectie zal uitvoeren om de toestand ervan te evalueren en eventuele noodzakelijke vervolgstappen te bepalen.

Het recept voor succes

Reflecterende thermoplastische (TPO-) membranen zijn een van de snelst groeiende éénlaagse dakafdichtingsmembranen op de huidige markt. Niet alle TPO-membranen zijn echter hetzelfde. Hoogwaardige TPO is uiteindelijk geworteld in goede chemie. Een vaste formule is essentieel voor de engineering van een polymeer dat bestand is tegen UV-veroudering, thermische veroudering en het verkrijgen van de gewenste fysieke eigenschappen.

De formulering van Elevate's UltraPly TPO-membraan is ongewijzigd gebleven sinds 1996, toen het voor het eerst werd geïnstalleerd in Las Vegas (VS), een project dat nog steeds in goede staat is. Het bevat geen weekmakers, geen chloor en geen zware metalen.

Het UltraPly TPO-dakafdichtingsmembraan wordt vervaardigd in een ISO 9001-gecertificeerde fabriek en voldoet ruimschoots aan de EN- en ASTM-standaardnormen.