Turkse biologische vijver bekleed met PondGard EPDM doorstaat de tand des tijds, zelfs na een aardbeving

Voor de biologische vijver in het Elazig Cultuurpark, het grootste park van de Oost-Anatolische regio van Turkije, wilde het stadsbestuur een duurzame waterdichtingsoplossing die gemakkelijk te installeren was en veilig voor de waterflora en -fauna. De in het midden van het park gelegen vijver is 17.000 m² groot, wat ongeveer 10% van het totale oppervlak van het park is.

Project-ID
Plaats

Oost-Anatolie, Turkije

Toepassing

Vijvers recreatieparken

Oppervlakte

17.500 m²

Membraan

PondGard EPDM

De klant koos voor het Elevate PondGard EPDM-waterdichtingsmembraan vanwege de beproefde kwaliteit en het installatiegemak, de verkrijgbaarheid in grote maten – ideaal vanwege de grote omvang van de vijver – en de technische ondersteuning geboden door de plaatselijke Elevate-partner BioArt, die de installatie uitvoerde.

De grootste uitdaging van dit project lag in het grote aantal vormdetails van de vijver. Er moesten meerdere bruggen, vlonders, fonteinen en watervallen zorgvuldig waterdicht worden gemaakt. Het installeren van het membraan en de afwerking van alle details rondom die elementen duurde zo'n 4 maanden.

Het Elazig Cultuurpark werd ontworpen door de gerenommeerde Turkse architect Günay Erdem, samen met de landschapsarchitecten Serpil Öztekin Erdem en Sunay Erdem. Sinds de publieke opening in mei 2015 is het park de grootste attractie van de stad geworden, samen met zijn binnen- en buitenruimten en de grote biologische vijver. Rondom de poel zijn etablissementen zoals cafés en restaurants gevestigd, zodat de inwoners van de stad kunnen genieten van het prachtige uitzicht.

In januari 2020 vond er een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter plaats in de stad Sivrice, zo'n 30 km ten zuiden van Elazig. Ondanks die krachtige aardbeving liep de vijver in het Cultuurpark geen enkele schade op. Dankzij de elasticiteit en flexibiliteit van het PondGard EPDM-membraan, samen met zijn uitmuntende ponsweerstand, kan het zich aanpassen aan bewegingen van de steunlaag en oneffenheden in de ondergrond, waardoor een lange levensduur gewaarborgd is.

INNOVATION

 

When creativity and high performance meet in one design, we’re talking masterpieces. Whether you innovate with shapes or functional solutions, EPDM is the answer to all challenges of modern architecture.