UltraPly TPO chosen for the renovation of Duracell’s distribution center in Belgium  

Duracell is de wereldleider in de productie van batterijen met twee locaties in België: een in Aarschot gewijd aan de productie, en een distributiecentrum in Heist-op-den-Berg. Het dakbedekkingssysteem van dit tweede gebouw uit 1999, was aan het verouderen, dus renoveerde Duracell het met Elevate's UltraPly TPO thermoplastisch dakbedekkingsmembraan en plaatste bovendien een fotovoltaïsche installatie op het dak. De dakisolatie werd ook verbeterd door de toevoeging van 100 mm dikke PIR-platen. Deze verbeteringen van de energie-efficiëntie van het gebouw illustreren de proactieve toewijding van Duracell voor het milieu, een efficiëntiemodel dat met name wordt toegepast in de Europese fabrieken van het bedrijf, die allemaal op groene energie draaien.  

Project-ID
Plaats

Heist-op-den-Berg, België

Type project

Renovatie

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

40.000 m²

Producten

UltraPly TPO 1,5 mm

Systeem

Mechanisch bevestigd + volledig verkleefd

Dankzij de volledige compatibiliteit met fotovoltaïsche systemen, de duurzaamheid en de koolstofvoetafdruk die tot de beste op de markt van waterdichting voor platte daken behoren, ligt de keuze voor het UltraPly TPO-membraan in lijn met de visie van Duracell op duurzame gebouwen. Tussen maart en augustus 2023 installeerde dakaannemer Group Suerickx ongeveer 40.000 m² UltraPly TPO bovenop de bestaande waterdichting van bitumen. Het membraan werd mechanisch bevestigd aan de betonnen hoofdstructuur en het stalen dak. Een stalen dak van 10.000 m² werd volledig verkleefd.

"Onze technische afdeling voerde alle berekeningen uit om ervoor te zorgen dat het nieuwe isolatie- en waterdichtingssysteem geen condensatie genereerde in het gebouw", zegt Jens Breynaert, Technical Project Engineer bij BRM, Elevate's officiële vertegenwoordiger in de Benelux. "We hebben ook een nauwkeurig lay-outplan gemaakt, waarbij we vooral rekening hebben gehouden met de winddruk op een hoogte van 14 m," voegt hij eraan toe.

Stevige basis voor zonnedaken

De fotovoltaïsche installatie bovenop het distributiecentrum van Duracell in Heist-op-den-Berg bestaat uit 35.000 m² fotovoltaïsche panelen, waarvan de metalen structuren zijn geballast met betonblokken. Het UltraPly TPO-membraan werd aanbevolen in een dikte van 1,5 mm om te voldoen aan de aanbevelingen voor een standaardinstallatie met een fotovoltaïsch systeem.

Met een capaciteit om meer dan 4.000 MW op te wekken, zorgt de door de zonnepanelen geproduceerde energie voor 80% van het eigen verbruik van het gebouw (elektriciteit, technieken, enz.).