Zeehonden en pinguïns genieten van nieuw verblijf in Franse dierentuin

De dierentuin en botanische tuin van Branféré in Bretagne (Frankrijk), eigendom van de Fondation de France, volgt een filosofie van duurzame ontwikkeling en milieubewustzijn. Het park van 45 hectare houdt zich bezig met natuurbehoud en programma's om bedreigde diersoorten opnieuw te introduceren. Het biedt plaats aan 1400 dieren uit vijf continenten, in leefomstandigheden die hun natuurlijke habitat zo veel mogelijk nabootsen. De Nicolas Hulot-school voor natuur en mens, een centrum voor milieuonderwijs dat zich inzet voor begrip en respect voor biodiversiteit, werd in 2004 opgericht op het terrein.  

Project-ID
Plaats

Le Guerno, Frankrijk

Toepassing

Kunstmatige meren

Oppervlakte

3857 m²

Membraan

PondGard EPDM

In 2003 werd een ronde siervijver met een eilandje in het midden gerenoveerd met behulp van Elevate PondGard EPDM-membraan, om zoetwatervogels zoals eenden en ganzen aan te trekken. In 2013 werd besloten om de zeeomgeving aan te leggen. Dit verblijf bestaat uit drie vijvers en biedt plaats aan gewone zeehonden en humboldtpinguïns. Een van de vijvers is voorzien van een raam van 14 m² om de zeehonden onderwater te kunnen zien zwemmen.

De keuze voor EPDM-waterdichtingsmembranen was essentieel, vanwege de duurzaamheid en veelzijdigheid van het product. De flexibiliteit en elasticiteit maken de aanleg van complexe vormen mogelijk, om de vorm van natuurlijke vijvers zo goed mogelijk na te bootsen. PondGard EPDM-membranen zijn ook compatibel met waterdieren en -planten en sluiten aan op de wens van het park om milieu en biodiversiteit te beschermen.

Op het membraan werden enorme rotsen aangebracht om de natuurlijke leefomgeving van de zeehonden zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen. Daarom was de hoge ponsweerstand van het PondGard EPDM-membraan ook essentieel voor dit project. Daarnaast hielp de grote breedte van de PondGard EPDM-membranen om het aantal naden bij de aanleg tot een minimum te beperken. Hierdoor werd de installatie, die ’s winters bij wisselvallig weer plaatsvond, sterk vereenvoudigd.