RubberGard EPDM SA-membraan gebruikt bij dakrenovatie van De Wattenfabriek

Het gebouw van de Wattenfabriek, oorspronkelijk een katoenspinnerij, werd gebouwd in 1925. In 1970 sloten de fabrieksdeuren voorgoed en na verschillende keren van eigenaar te zijn veranderd, kwam het gebouw leeg te staan. Enkele jaren later kocht de gemeente Herzele het gebouw en het omliggende terrein met de bedoeling het gebouw een multifunctionele bestemming te geven. Er kwam plek voor een bibliotheek, een school voor uitvoerende en beeldende kunsten, ruimten voor sociaal-culturele activiteiten, een lokale radio en kantoren. Na een complete metamorfose in 2010 opende De Wattenfabriek in 2012 haar deuren.

Project-ID
Plaats

Herzele, België

Type project

Renovatie

Type gebouw

Gebouw voor gemengd gebruik

Dakoppervlak

600 m²

Producten

RubberGard EPDM SA 1,5 mm

Systeem

Volledig verkleefd

Begin 2020 beschadigde een zware storm een groot deel van het hoogste dak van het gebouw. Het dak was tijdelijk geballast om de schade op te vangen, maar het was dringend aan renovatie toe.

Aangezien het gebouw tijdens de renovatiewerkzaamheden bewoond zou blijven, was een van de belangrijkste eisen het beperken van de overlast. Daarom was voor het project een gemakkelijk te installeren dakbedekking nodig die zeer snel kon worden aangebracht.

Het nieuwe RubberGard EPDM SA-dakbedekkingsmembraan van Holcim werd voor dit project gekozen omwille van de hoogwaardige eigenschappen en de snelle plaatsing. RubberGard EPDM SA is een zelfklevend membraan dat geen lijmstoffen vereist die ter plaatse moeten worden aangebracht. De exclusieve Secure Bond-technologie garandeert een sterke en duurzame hechting op de ondergrond. Dit versnelt de installatie aanzienlijk, het kan namelijk 2,5 keer sneller dan met een traditioneel volledig verlijmd EPDM-systeem.

Het feit dat er ter plaatse geen lijmstoffen hoeven te worden aangebracht, betekent ook dat er geen vluchtige organische stoffen (VOS) en geur vrijkomen, wat zeer belangrijk is voor gebouwen die tijdens de werkzaamheden bewoond en operationeel blijven.

Aangezien de bestaande dakbedekking ernstig beschadigd was na de storm, bestond de eerste stap erin het dak te bedekken met de ISOGARD HD afdekplaat van Holcim om een stabiele ondersteuning te bieden voor het RubberGard EPDM SA membraan.

Holcim heeft dit project uitgebreid ondersteund door de nodige windbelastingberekeningen uit te voeren (berekening van de winddrukken en het aantal bevestigingen dat nodig is voor de ISOGARD HD afdekplaat) en door het legplan voor het nieuwe RubberGard EPDM SA membraan op te stellen. Het team van Elevate Benelux heeft tijdens de installatie ook de technici opgevolgd om ervoor te zorgen dat de werken werden uitgevoerd volgens de technische richtlijnen en specificaties van Holcim.