Vijver in Pools stadspark natuurlijker gemaakt met PondGard EPDM

In 2015 besloten de autoriteiten van de Poolse stad Zdunska Wola om het gemeentepark te renoveren, met inbegrip van renovatie van de bestaande vijver.

Project-ID
Plaats

Zdunska Wola, Polen

Toepassing

Natuurlijke zwembaden en -vijvers

Oppervlakte

14,000 m²

Membraan

PondGard EPDM 1 mm

Er werd een aanbesteding uitgeschreven voor het ontwerp en de aanleg. In het winnende concept werd voorgesteld om geen standaard siervijver aan te leggen, maar om de bestaande vijver volledig opnieuw aan te leggen en er een natuurvijver met natuurlijke filtratie van te maken.

Omdat er een overvloed aan ruimte beschikbaar was, kon er een aparte kleinere vijver worden aangelegd voor de filtratie. Dus in plaats van een indeling in twee gebieden, zoals bij een gewone natuurlijke zwemvijver, werden er bij de renovatie twee afzonderlijke vijvers aangelegd. In de kleine vijver wordt het water op natuurlijke wijze gezuiverd door planten en een mengeling van grind en filters, en vervolgens teruggepompt naar de grotere recreatievijver.

In totaal werd door groenvoorzieningsbedrijf Re-Natura ongeveer 14.000 m² Elevate PondGard EPDM-membraan met een dikte van 1 mm geïnstalleerd om de bodem van de gerenoveerde vijvers waterdicht te maken.

De werkzaamheden in het park begonnen in 2016. De renovatie van de vijvers begon in 2017 en werd in 2019 afgerond.