UltraPly TPO van Elevate bedekt dak van futuristische busterminal

Door de snelle groei van de handel en het toerisme in de stad Trabzon, gelegen in het noordoosten van Turkije, was de nood hoog om de verouderde busterminal, gebouwd in de jaren 1980, dringend te vervangen. De gemeente Trabzon startte daarom een project om de stad een uiterst modern, esthetisch en comfortabel vervoersknooppunt te bieden. De overdekte ruimte van 11.000 vierkante meter bestaat uit 3 verdiepingen op een oppervlakte van 25 hectare, inclusief 28 busperrons, een grote parkeerplaats, een ontmoetingsruimte, restaurants, buffetten en een leeszaal. 

Project-ID
Plaats

Trabzon, Turkije

Type project

Nieuwbouw

Type gebouw

Busstation

Dakoppervlak

6200 m²

Producten

UltraPly TPO 1,5 mm + RubberGutter EPDM SA

Systeem

Mechanisch bevestigd (voor UltraPly TPO-membraan)

Architectenstudio Studio3 Mimarlik bedacht een in het oog springende structuur met een golvend stalen dak. Door de hellingsgraad van het dak was er een beperkt aantal dakbedekkingsmaterialen dat kon worden gebruikt. Het thermoplastisch dakbedekkingsmembraan UltraPly TPO van Elevate werd gekozen vanwege zijn flexibiliteit en uitstekende weerstand tegen uv en ozon. In deze regio met barre weersomstandigheden bood het een duurzame, esthetische, flexibele, langdurige en eenvoudig te installeren oplossing als dakbedekking.

Een van de grootste uitdagingen van het project was het beperkte budget, dat efficiënt moest worden gebruikt. Het UltraPly TPO-systeem komt zeer gunstig uit de bus bij de beoordeling op kosten en levensduur, wat een doorslaggevende rol speelde bij de keuze van het dakbedekkingsmateriaal.

De goten van de busterminal zouden oorspronkelijk ook bedekt worden met het UltraPly TPO-membraan. Het aanbrengen was echter te complex wat betreft veiligheid en vakmanschap vanwege het smalle gebied dat moest worden bewerkt en de randzones van het dak. Het lokale team adviseerde daarom het gebruik van RubberGutter EPDM SA van Elevate, een zelfklevend EPDM-waterdichtingsmembraan dat speciaal is ontworpen voor dakgoten, en flexibeler en gemakkelijker is te verwerken. Arbeidstijd werd bespaard en de veiligheid van de arbeiders verhoogd doordat het eenvoudig is aan te brengen.

Het technisch personeel van Elevate bezocht regelmatig de bouwplaats en werkte nauw samen met de gemeente Trabzon en het dakbedekkingsbedrijf, waarbij technische rapporten werden uitgewisseld en een sterke vertrouwensrelatie werd opgebouwd tijdens de duur van de werkzaamheden.