Belgische chocoladegigant Barry Callebaut kiest UltraPly TPO voor hun wereldwijd distributiecentrum

Na de installatie van het UltraPly TPO thermoplastisch dakbedekkingsmembraan van Holcim op hun productiefabriek in Brussel, koos de Belgische chocoladeproducent Barry Callebaut er in 2019 opnieuw voor om hun gloednieuwe wereldwijd distributiecentrum, ook wel de 'Chocolate Box' genoemd, waterdicht te maken.

Project-ID
Plaats

Lokeren, België

Toepassing

Daken met zonnepanelen 

Type project

Nieuwbouw

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

60 000 m² 

Producten

UltraPly TPO 1,5 mm

Systeem

Mechanisch bevestigd

Dit volledig geautomatiseerde magazijn fungeert als logistiek knooppunt voor de wereldwijde distributie van producten van Barry Callebaut. In totaal kunnen meer dan 125.000 paletten met Belgische chocolade worden opgeslagen en over de hele wereld worden verdeeld. De locatie is strategisch gekozen, halverwege tussen de haven van Antwerpen en hun productie-eenheid in Aalst, welke de grootste chocoladefabriek ter wereld is.

De Chocolate Box ondersteunt Barry Callebaut's doelstelling om tegen 2025 koolstofpositief te zijn. Het is het eerste gebouw in de Benelux met een "BREEAM Outstanding"-certificaat, de hoogste standaard in duurzame logistiek. Het gebouw is volledig energiepositief, aangezien het volledig in zijn eigen energieverbruik kan voorzien. Om dit certificaat te behalen, werd gebruik gemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaam bouwen: zonnepanelen, luchtbehandelingsgroepen, regenwater- en warmteterugwinning, vochtigheidsregeling, isolatie en geothermische energie.

Het welzijn van de werknemers, een ander essentieel onderdeel van het "BREEAM Outstanding"-certificaat, wordt onder meer verzekerd door de toegang tot natuurlijk daglicht in het hele gebouw, ontspanningszones en stelplaatsen voor e-bikes.

De bouw van de Chocolate Box begon in de zomer van 2019 en werd in minder dan 24 maanden voltooid. Om de krappe deadlines van het project te halen, werkte de hoofdaannemer MUTEC van Holcim tegelijkertijd op drie locaties. Het hoofddak van de Chocolate Box heeft een betonnen vooraf gefabriceerde structuur met 'dubbele T'-elementen, die een snelle en efficiënte constructie van het dak mogelijk maken. Een polyethyleen dampscherm werd over de betonnen structuur gelegd, gevolgd door PIR isolatiepanelen. Om een perfecte pasvorm te garanderen en materiaalverspilling te vermijden, leverde Holcim het UltraPly TPO dakbedekkingsmembraan met een specifieke breedte van 2,65 m. Daarop werden ongeveer 12.000 m² zonnepanelen geïnstalleerd, die genoeg elektriciteit kunnen opwekken om 1.000 huishoudens van stroom te voorzien.