Hoogwaardig ontworpen sneeuwreservoir, waterdicht gemaakt met GeoGard EPDM

Szczyrk is een populaire wintersportplaats in het zuiden van Polen. In 2017 werd begonnen met de bouw van een groot kunstsneeuwreservoir om van begin december tot april betrouwbare sneeuwcondities te garanderen.

Project-ID
Plaats

Szczyrk, Polen

Toepassing

Sneeuwreservoirs

Oppervlakte

16.000 m² (twee lagen)

Membraan

GeoGard EPDM 1,5 mm + GeoGard EPDM 1,1 mm

Na een eerdere succesvolle ervaring koos het Slowaakse bedrijf J&T opnieuw het GeoGard EPDM-geomembraan van Holcim voor de bekleding van het nieuwe technisch hoogwaardig gebouwde sneeuwwaterreservoir, dat 100.000 m³ water kan bevatten .

Geen detail werd over het hoofd gezien. Een derde van de gehele ophoging werd gestabiliseerd met een betonlaag en een hoogwaardig beschermend geotextiel werd over het samengeperste rotsoppervlak en het beton aangebracht. De volledige vijver van 16.000 m² werd vervolgens bekleed met twee lagen GeoGard EPDM, gescheiden door een geocomposiet voor waterafvoer (drainagebuizen die beschermd tussen twee lagen geotextiel liggen). In geval van mogelijke schade aan het bovenste EPDM-geomembraan, verzamelt het geocomposiet het lekkende water en brengt het naar een bewakingsapparaat dat het lek onmiddellijk detecteert en de omvang ervan beoordeelt.

De installatie vond plaats in slechts twee maanden tijd, waarbij tijdens elke werkdag ongeveer 3.000 m² werd geïnstalleerd.