UltraPly TPO van Elevate bedekt het dak van gloednieuw zwembadcomplex in Aalst 

Sinds eind 2022 kunnen de inwoners van Aalst genieten van een gloednieuw zwembadcomplex. Aquatopia Aalst bestaat uit twee grote zwembaden, een instructiebad, een recreatieruimte, 220 meter glijbanen en een multifunctionele fitnessruimte. 

Project-ID
Plaats

Aalst, België

Type project

Nieuwbouw

Type gebouw

Sportgebouw

Dakoppervlak

9200 m²

Producten

UltraPly TPO 1,5 mm

Systeem

Volledig verkleefd + groendak

Het architectenbedrijf Slangen + Koenis Architecten, gespecialiseerd in zwem- en sportfaciliteiten, was verantwoordelijk voor het ontwerp. De hoofdaannemer was Vita Group, specialist in de aanleg van zwembad- en sportinfrastructuur. Het ervaren dakbedekkingsbedrijf Roteam nam de installatie van het waterdichtingssysteem op het 9200 vierkante meter grote dak van het gebouw op zich. Ze kozen voor het witte thermoplastische membraan UltraPly TPO van Elevate voor een duurzame, reflecterende oplossing die ook compatibel was met de fotovoltaïsche installatie.

UltraPly TPO is tegelijkertijd esthetisch, duurzaam en milieuvriendelijk. De lichte kleur reflecteert het zonlicht en houdt samen met de isolatie, de warmte beter buiten en verhoogt het rendement van de zonnepanelen (4000 vierkante meter in totaal). Omdat het geen weekmakers bevat, kan UltraPly TPO met gemak een levensduur van 30 tot 35 jaar halen.

Volledig daksysteem

Het daksysteem van Aquatopia bestaat uit vier lagen. Van onder naar boven: het stalen dak, het bitumineuze dampscherm, de PIR-isolatie en tot slot het UltraPly TPO-dakmembraan. Het membraan werd volledig verkleefd over de PIR-isolatieplaten met bonding adhesive lijm en met behulp van een lijmkar voor een snelle installatie.

Meer dan 90 vierkante meter kon worden afgedekt met één paneel UltraPly TPO-membraan (met rollen van 3,05 m breed x 30,5 m lang). Dit zorgt voor minder naden op het dak en vooral een ongekende installatiesnelheid. Ook de weersomstandigheden vormden geen belemmering, want de heteluchtmachine die de naden aan elkaar last, kan worden aangepast aan koudere buitentemperaturen. Hierdoor kan het UltraPly TPO-membraan het hele jaar door worden geïnstalleerd.